.

Na današnji dan u Docu kraj Travnika rođena je Teta Vegeta

20 Veljača 2019

Profesorica Zlata Bartl, rođena je na današnji dan u Docu kraj Travnika 1920. godine.  Odrasla je u Sarajevu, a najveći dio života bila je poznata pod nadimkom “Teta Vegeta”.

Zlata Bartl završila je gimnaziju u Sarajevu, zatim Mudroslovni fakultet u Zagrebu. Profesorica kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije nikako nije uspijevala naći posao.

U novinama je 1955. pročitala da koprivničko poduzeće Podravka traži kemijskog tehničara. Zlata, koja je govorila četiri strana jezika, javila se na oglas i već dva dana poslije dobila posao. Pod vodstvom profesorice Bartl smućkane su prve dehidratizirane juhe iz vrećice a izumljena je i megapopularna Vegeta – smjesa koju čini sedam vrsta sušenog povrća i žuti vitaminski prašak. Ime je dobila po početnim slovima triju engleskih riječi vegetables, vitamine, taste. Vegeta je brzo osvojila mnoge svjetske kuhinje. Pokušali su je imitirati, ali nitko nikada nije uspio doći do pravog recepta. U bivšoj Jugoslaviji stekla je popularnost zahvaljujući serijalu „Male tajne velikih majstora“ koji je vodio Oliver Mlakar, žlicu Vegete dodavao je kuhar Stevo Karapandža.

Podravka je zarađivala milijarde, a Zlata Bartl je naposljetku završila u staračkom domu. Nije voljela kuhati pa je najradije pripremala ono što je sama smućkala – juhe iz vrećice.

 

 

 

 

 

 

 

izvor

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa