.

ANTO TOLJUŠIĆ: Drugi Vitežanin na Elbrusu - Krovu Europe!

20 Kolovoz 2019

Anto Toljušić iz Viteza popeo se na krov Europe – vrh Elbrus (5642 m n/v)! Zastava HPD “Vitez” tako se u samo dvadesetak dana dva puta zaviorila na najvišem vrhu Europe. 

Podsjetimo, početkom kolovoza uspjelo je to i Nenadu Rajiću iz Viteza.

Elbrus je vulkanski vrh zapadnog Kavkaza vječito prekriven ledom. Ledenu kapu Kavkaza čine 22 ledenjaka na visokim vrhovima zapadnog Elbrusa (5642 m) i istočnog Elbrusu (5621 m). Kavkaz se geografski smjestio na području europskog i azijskog kontinenta između Crnog i Kaspijskog mora, na samom jugu Rusije u blizini gruzijske granice. Elbrus je najviši vrh Rusije.

Vrhovi Elbrusa su uspavane vulkanske kupole, a na zapadnom Elbrusu je ogroman vulkanski krater. Planinu prekrivaju tragovi tokova vulkanskih lava, pepela i krhotina, istočnom stranom planine još uvijek isparavaju sumporaste fumarole, a duboko u utrobi pokretnog tektonskog područja nalazi se ogromna magma.

Prvi zabilježeni uspon na istočni vrh Elbrusa (5621 m) ostvario je Khillar Khachirov 1829. godine kao vođa ekspedicije carske ruske vojske. Najviši zapadni vrh Elbrusa (5642 m) osvojila je engleska ekspedicija 1874. godine koju je predvodio Florence Crauford Grove sa vodičem Aniya Sottaiev i još tri penjača. Najmasovniji uspon bio je organiziran 1956. godine kada se 400 planinara popelo na Elbrus.

Standardni put za uspon na Elbrus smatra se tehnički nezahtjevnim, ali je jako dug i naporan, te izložen ekstremnim vremenskim uvjetima i visinkoj bolesti. 

Radio Vitez

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa