Ispiši ovu stranicu

Iznenada preminuo Ivan Bagarić, jedan od organizatora humanitarnog konvoja “Bijeli put”

09 Svibanj 2019

Ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad doc.dr. Ivan Bagarić preminuo je iznenada u četvrtak u poslijepodnevnim satima u 58. godini života od posljedica srčanog udara.

Bio je poznati liječnik i političar te član HDZ-a RH i HDZ-a BiH. Na prvim slobodnim izborima održanima 1990. godine u BiH izabran je za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina).

Bio je dragovoljac u Domovinskom ratu, član GSSRH i načelnik saniteta HVO-a. Od 2003. do 2011. bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, prenosi Bljesak.info.

Do iznenadne smrti bio je ravnatelj Doma zdravlja Tomislavgrad, predavač na mostarskom Sveučilištu te jedan od organizatora humanitarnog konvoja “Bijeli put” za Središnju Bosnu.

 Biografija

Ivan Bagarić je rođen 11. studenog 1961. godine u Mesihovini kod Tomislavgrada, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinu je završio na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Magistrirao je na temu ”Medicinska služba Hrvatkog vijeća obrane kao model organizacije ratnog zdravstva” na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je na temu ”Kvaliteta zdravstvene skrbi nakon primarne artroplastike kuka” na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Bagarić se politički aktivirao u samom početku demokratskih promjena (ranije nije bio politički angažiran) te je bio sudionik prvog sabora HDZ-a (Zagrebu, Lisinski 1990.). Iste godine je na prvim slobodnim višestranačkim izborima izabran za zastupnika u Parlament BiH (Vijeće općina), a kasnije 1995. i u Parlament ustavotvorne skupštine BiH. Za vrijeme Domovinskog rata obnašao je dužnost zapovjednika ratnog zdravstva (načelnik Glavnog sanitetskog stožera HVO-a) u Mostaru.

Osobito se s kolegama dr. Ivanom Šarcem, dr. Radoslavom Juriljem, dr. Tonijem Kolakom, dr. Jadrankom Barišićem, dr. Tugomirom Gverićem, dr. Markom Radošem i drugima istaknuo u organizaciji ratnih bolnica diljem BiH te humanitarnom radu kada je s prof. dr. Slobodanom Langom, Antom Damjanovićem i Brankom Čulom pokrenuo humanitarnu pomoć za Srednju Bosnu, kada je dopremljena pomoć enklavi i narodu u Lašvanskoj dolini (poznatijom pod nazivom “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrnu”).

Bagarić je pokrenuo gradnju bolnice u Novoj Biloj na način da je pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu predložio da bude pokrovitelj izgradnje, što je Tuđman prihvatio. Također, s Ivanom Šarcem, Slobodanom Langom, Andrijom Hebrangom, Jurajem Njavrom, Ivicom Kostovićem i drugima pokrenuo je i osnivanje Medicinskog fakulteta u Mostaru i kasnije bio jedan od matičara fakulteta. Godine 2003. izabran je u Hrvatski sabor (11. izborna jedinica) gdje je obnašao dužnost zastupnika u dva mandata (2003.-2011.). Njegovim zaslugama Vlada Republike Hrvatske je u vrijeme Ive Sanadera, izdvojila sredstva za dovršetak izgradnje Kliničke bolnice u Mostaru te sredstva (300 milijuna kuna) za izgradnju Sveučilišnog kampusa u Mostaru.

Također, Bagarić je zaslužan i za potpisivanje međudržavnog sporazuma između RH i BiH kojim je riješen status stradalnika (poginulih, ranjenih i zatočenih) HVO-a. Kasnije je za vrijeme vlade Jadranke Kosor, pokrenuo donošenje Strategije i Zakona o odnosima RH i Hrvata izvan RH te Deklaracije o potpori hrvatskom narodu u BiH i BiH na putu u EU. Kao posljedica spomenute strategije i zakona, organiziran je Državni ured za Hrvate izvan RH (kao operativno tijelo Vlade RH) i Savjet za Hrvate izvan RH (savjetodavno tijelo Vlade RH).