.

Obilježena 21. godišnjica nerasvijetljenog zločina i ubojstva travničkog povratnika i policajca Ante Valjana

31 Srpanj 2019

Prije 21 godinu, 31. srpnja 1998. godine u Travniku je, u središtu grada, od podmetnute eksplozivne naprave s daljinskim aktiviranjem, poginuo dvadeset petogodišnji travnički policajac povratnik, Anto Valjan. Eksplozija se dogodila oko 6 sati ujutro, u trenutku kada je Valjan nakon završene noćne smjene napuštao zgradu Policijske uprave i kretao se ka svom nedaleko parkiranom automobilu, piše Zvonimir Čilić za Vitez.info

Pedeset dana ranije, 12. lipnja, u travničkom prigradskom naselju Lovrići, ubijen je dvadeset sedmogodišnji policajac, također povratnik, Perica Bilić. I on je poginuo od eksplozivne naprave podmetnute pod njegov automobil parkiran u dvorištu obiteljske kuće.

Nagovještaj ovih i ovakvih zločina dogodio se nešto prije, 8. svibnja iste godine, kada je na policijsko vozilo u kojemu su bili policajci Josip Perkjić i Vjekoslav Kolenda otvorena rafalna paljba iz automatskog oružja. Napad iz zasjede se dogodio na putu Han Bila – Bila, u mjestu zvanom Zukića most, u općini Travnik. Samo spletom sretnih okolnosti ostali su neozlijeđeni  iako je vozilo izrešetano.

Pola godine kasnije, 9. veljače 1999. godine, snažna eksplozija je uništila osobni automobil travničkog policajca, trideset dvogodišnjeg Vlade Stojaka. Eksplozija se dogodila tek dvadesetak metara od zgrade PU Travnik, a Stojak je zadobio teške i po život opasne ozljede.

Na žalost, nijedan od ovih terorističkih akata nije razriješen i pored, bar tako se tvrdilo i još uvijek se tvrdi, upornih nastojanja i istraga (?). A nisu razriješeni, a po svemu sudeći nitko ih više i ne pokušava razriješiti, ubojstva travničkih Hrvata povratnika: Fabijana Babića (1925.), 16. veljače 1977.., Luke Jezerčića (1938.) i sina mu Pere (1970.), 30 kolovoza 1977.., Ivice Domića (1967) 26. listopada 1977. godine,  Joze Kafadara (1945.), 27. svibnja 2014. godine… i niz drugih zločina i terorističkih akata čiji cilj je bio zaustaviti, ili bar značajno usporiti, povratak prognanih Hrvata koji je u to vrijeme bio vrlo dinamičan, pa i masovan. I cilj je, nema dvojbe, u potpunosti uspio.

U povodu  21. godišnjice ubojstva Ante Valjana, u srijedu je u župnoj crkvi u Ovčarevu slavljena sveta misa zadušnice, a uz spomen-obilježje podignuto uz zgradu PU Travnik, na mjestu gdje je i ubijen Anto Valjan, položeno je svježe cvijeće i upaljene su svijeće. Uz Antino vječno počivalište na travničkom groblju Prahulje, predstavnici policijskih uprava i policijskih postaja, te predstavnici policijskih struktura MUP-a Srednjobosanske županije, koje su predvodili, Dalibor Šantić, Rusmir Prohan, Ljuban Frljić, Ivana Bilješko i Kristijan Suknjov, položili su cvijeće i upalili svijeće. To su učinili i Antin brat, njegova supruga i njihovo dvoje djece. 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa