Ispiši ovu stranicu

Travničke večeri: Radionica o tajanstvenom gradu Vrbencu

02 Srpanj 2021

U sklopu Kulturne manifestacije Travničke večeri, u četvrtak, 8.7.2021. u Gradskoj biblioteci u Travniku bit će održano predavanje s radionicom Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, na temu “Tajanstveni grad Vrbenac”.

Na predavanju će se govoriti o tajanstvenom gradu Vrbencu ili Vrbovcu koji se nalazi između sela Miletići i Zagrađe, prema Skomorju uz tok rijeke Jasenice. Vrbenac je dosad djelomično istražen kao lokalitet, a o njemu postoji vrlo malo podataka u stručnoj literaturi. Predavanje u formi podcast-a će moderirati Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i dipl. novinar.

Kao istraživački tim, članovi Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, izložit će rezultate svojih istraživanja na terenu, kroz pisanu građu iz knjiga o prošlosti Travnika i podatke dobivene od novinara, planinara i istraživača Mirsada Đulbića. 80-tih godina kustos Zemaljskog muzeja Sarajevo dr. sc. Pavao Anđelić sa studentima i Mirsadom Đulbićem posjetio je lokalitet Vrbenac i tom prilikom su pronašli kalajne kameje, pločice s hebrejskim alfabetom koje u prijevodu na arapske brojeve upućuju na magične kvadrate planeta, što govori o velikoj starosti samog grada.

Na predavanju će sudjelovati istraživači lokaliteta Vrbenca i predstavnici lokalne zajednice, Nedžad Aganović, Ermin Ćelenka i Ifet Kadrić. Cilj ovog predavanja i radionice u organizaciji Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke u Travniku, je prikupljanje podataka o samom gradu Vrbencu, legendama koje se o njemu pričaju u narodu, te o zlatu koje krije rijeka Jasenica, sa željom da se oživi priča i pokrenu aktivnosti za ozbiljnije istraživanje, zaštitu i predstavljanje ove značajne destinacije za kulturni turizam.

Radionica će podrazumijevati istraživanje magičnih brojeva vezanih za zvjezdoznanstvo i numerologiju, u cilju razumijevanja povezanosti naših predaka s nebeskim tijelima (Saturn, Jupiter, Mars, Venera, Merkur, Sunce i Mjesec). Klub čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik poziva sve zainteresirane da im se pridruže na ovom zanimljivom, interaktivnom predavanju.