Ispiši ovu stranicu

MOSTAR: Predstavljanje knjige "Franjevci u djelima Ive Andrića" autora fra Ike Skoke

13 Listopad 2021

Danas, 13. listopada 2021. godine u 19 sati u hotelu Mostar bit će upriličeno predstavljanje knjige fra Ike Skoke "Franjevci u djelima Ive Andrića", prenosi Večernji list.

U programu sudjeluju:

-prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru

-prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo

-Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar

-prof. dr. fra Iko Skoko, autor

Program će glazbeno obojiti mr. art. fra Emanuel Josić. Iz recenzija…

„…Rukopis je, prema autorovu svjedočenju, nastao tijekom pandemije koronavirusa. Glavna mu je nakana da književni opus velikog pisca prikaže s obzirom na iznimno važnu perspektivu suodnosa s franjevcima i njihovom tradicijom. Imajući to na umu, autor je, također, nastojao ukazati i na, kako i sam ističe, neodrživost nekih, u široj javnosti proširenih stajališta, u kojima se Andrića kao osobu poima u svjetlu negativnih asocijacija.

Za razliku od dnevnopolitički orijentiranih polemičara koji se kontinuirano bave pitanjima piščeva podrijetla, nacionalne i vjerske pripadnosti, jezika i ideoloških stajališta, Iko Skoko nastupa kao izraziti andrićofil, pasionirani čitatelj, pripadnik franjevačkog reda, koji iskreno posreduje vlastito iskustvo čitanja. Suočen sa složenošću piščeva stila i višeznačnosti poruka koje u njima pronalazi, Iko Skoko svoju metodu, slikovito, i u osebujnom stilu, uspoređuje s postupkom „ljuštenja kapule“.

Skidajući sloj po sloj, u Andrićevu djelu nalazi poticajne refleksije koje su mu, i u profesionalnom, i osobnom smislu, bliske… (dr. sc. Perina Meić, Andrićev književni zavičaj) „Autor je u ovu knjigu udahnuo i propedeutski karakter. Naime, osim što je sveučilišni profesor, fra Iko je i odgojitelj postulanata, mladića koji žele stupiti u Franjevački red.

Siguran sam stoga da će ova knjiga služiti kao pomagalo u pastoralu zvanja, jer teško da bi mlad čitatelj mogao ostati ravnodušan prema mnoštvu u njoj portretiranih učitelja i svjedoka, jednostavnih, prostodušnih, ljubaznih, milosrdnih, skromnih, čestitih, hrabrih, iskreno pobožnih, prirodnih, ponosnih i odvažno zauzetih za dobro svoga puka.

U cijeloj svjetskoj književnosti zacijelo ne postoji slučaj da je jedan tako vrstan pisac, tako estetski vrijedno, umješno i iscrpno, tematizirao jednu redovničku zajednicu kao što je Andrić opisao bosanske fratre. Njihova mistika jest mistika svakodnevice: svjesni da ih je Bog usadio u ovu zemljicu, oni ga u njoj traže i pronalaze…“ (dr. fra Danimir Pezer, Andrić je izgradio monumentalni spomenik franjevcima)