Ispiši ovu stranicu

Gurmani iz Hrvatske snimili prvi film o bosanskom ćevapu i odlučili koji je najbolji

10 Ožujak 2021

Prvi film o bosanskom ćevapu danas je premijerno objavljen na popularnom YouTube kanalu Gastro tražilica, kojeg u ovom trenutku prati 16.000 pratitelja, a zanimljivi videi o hrani i balkanskim restoranima u godinu dana do sada su prikupili dva miliona pregleda, prenosi avaz.ba.

Glavno lice filma je novinar i producent zagrebačkih korijena Miroslav Mirković koji na jedan zabavan i zanimljiv način predstavlja najbolje ćevabdžinice u Bosni i Hercegovini.

Priča započinje u Banja Luci

Filmska gastro priča započinje u Banja Luci gdje ekipa Gastro tražilice posjećuje ćevabdžinice Banjalučanku, Muju i Mahu, a zatim svoj put nastavljaju do Travnika gdje odlaze u ćevabdžinice Hari i Bosnu. Svoje maratonsko gastronomsko putovanje završavaju u Sarajevu gdje obilaze popularnog Želju, Ferhatovića i porodičnu ćevabdžinicu Bagrem, koja uz ćevape nudi i odličnu teleću jetricu.

 Nakon ovog gurmanskog maratona, ekipa iz Gastro tražilice proglasila je tri najbolje ćevabdžinice po njihovom izboru. Miroslav Mirković, glavni producent ovog projekta, otkrio nam je kako ovo nije bio jednostavan zadatak, jer kako ističe, cijela Bosna i Hercegovina ima fantastičnu kuhinju i odabrati tri najbolja ćevapa bio im je jako nezahvalan posao.

- U pet dana, moja ekipa i ja obišli smo ukupno osam ćevabdžinica na relaciji Banja Luka-Travnik- Sarajevo i na kraju moramo priznati da zapravo BIH nema lošeg ćevapa. No ipak, nijanse postoje, te smo odabrali tri najbolja. Prvi je bez premca Hari iz Travnika, drugi je Željo iz Sarajeva, a na trećem mjestu je Banjalučanka iz Banja Luke - kazao je Mirković.

Bosanski mentalitet i hranu

Uz pobjedničke, Mirković je istaknuo da također preporučuje i ćevabdžinice „Ferhatović“ i „Bagrem“ iz Sarajeva, te „Muju“ iz Banja Luke, ali i to da će se sasvim sigurno opet vratiti u BiH jer se, kakao naglašava, nakon par dolazaka zaljubio u bosanski mentalitet i hranu.

Film je producirala tvrtka Creative Factory sa sjedištem u Koprivnici, a za prekrasne kadrove i montažu zaslužan je Stjepan Dolenec.

Film pogledajte OVDJE