Ispiši ovu stranicu

LIGA NACIJA: BiH remizirala s Nizozemskom, Hrvatska bolja od Švedske!

11 Listopad 2020

Reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je večeras na Bilinom polju protiv Nizozemske (0:0) u susretu 3. kola Lige nacija. Odličan meč odigrao je bh. tim i na kraju je uspio da osvoji bod protiv velikog favorita u ovom meču.

Nizozemci su očekivano kontrolirali loptu od samog početka. Ipak, odbrana naše selekcije je radila jako dobar posao i protivnicima nije dopuštena nijedna šansa pred golom Ibrahima Šehića.

S druge strane Zmajevi su imali nekoliko opasnih izleta pred gol Nizozemaca. Međutim, nije tu bilo prave šanse, pa ni Cillessen nije imao ozbiljnog posla na golu.

Nizozemska je i u finišu prvog dijela pokušala napraviti pritisak. Nisu uspjeli da zabiju pogodak i na odmor se otišlo bez golova (0:0).

I u nastavku meča je bh. tim igrao izuzetno hrabro. Nisu se prepali favoriziranih Nizozemaca koji su također imali ozbiljne probleme u napadačkom dijelu ekipe.

Ulaskom Edina Džeke i promjenom taktike Dušana Bajevića naš tim je postao mnogo opasniji. Dijelio je Edin sjajno lopte, uposlio je Kolašinca i Pjanića, čiji su udarci nažalost bili neprecizni.

Pokušao je potom i Frank de Boer nešto da napravi izmjenama. Donijelo je to nešto opasniju igru pred bh. golom, ali se naša selekcija dobro branila. U 78. minuti De Jong je u sjajnoj šansi Šehić spašava sjajno, a zatim Luuk de Jong u narednoj akciji ponovo prijeti, Šehić je ponovo fantastičan.

U 85. minuti smo također u posljednji čas blokirali šut, Nizozemci su bili veoma opasni, ali srećom nisu imali tog završnog udarca. Babel je u nadoknadi imao zicer, srećom nije zabio. Ostalo je na kraju 0:0 i svakako da je ovo jako dobar rezultat za selekciju BiH koja je pokazala da zna i može igrati sa najboljim selekcijama Europe. /sportsport.ba/

Ipak prva pobjeda Hrvatske u Ligi nacija: Kramarić ušao i u završnici slomio opasne Šveđane

U jako teškim uvjetima uzrokovanih pljuskom i kišom golovima Vlašića i Kramarića Hrvatska je protiv Švedske ostvarila prvu pobjedu u Ligi nacija. U 32. minuti Nikola Vlašić zabija za vodstvo Vatrenih! Brekalo je asistirao, ali sjajan je posao odradio Modrić koji je započeo akciju pa proslijedio do Perišića. Ovaj je centrirao, lopta je stigla do Brekala koji je samo uposlio Vlašića. Ostalo je potonji odradio fantastično, Olsen je na vratima ostao kao ukopan. 

U 66. minuti Berg je zabio za 1:1 na Maksimiru. Asistirao je Forsberg, uhvatili su hrvatsku obranu na spavanju i s trojicom igrača gosti stigli u završnicu akcije. 

Šest minuta prije kraja utakmice akciju je pokrenuo Ćaleta-Car, dao sjajnu loptu Perišiću, a ovaj odradio većinu posla prije no što je asistirao Kramariću. Samo deset minuta trebalo je udarnom topniku Vatrenih za pogodak na Maksimiru./sportske.jutarnji.hr/