Ispiši ovu stranicu

Njemački reprezentativac podrijetlom iz Travnika poručio za SN: "Kad bi me Hrvatska htjela razmislio bih!"

23 Studeni 2021

Popularne "Sportske novosti" iz Hrvatske objavili su priču o Robertu Voloderu koji trenutno nastupa u njemačkoj reprezentaciji, podsjetimo podrijetlom je iz Travnika, o njemu smo pisali u više navrata, a 2019. godine za Travnički vjesnik govorio je o svojim željama i planovima u karijeri, intervju možete pročitati OVDJE. Priču Sportskih novosti prenosimo u cijelosti:

Robert Voloder je stoper Maribora gdje igra na posudbi iz Kölna. Hrvat podrijetlom iz Travnika u BiH. Igrao je za mlade reprezentacije BiH, kaže njegov otac Dragan "najviše zbog mene jer tako sam htio", a danas je U-20 reprezentativac Njemačke.

Još jedan Hrvat koji igra za Njemačku, a je li još jedan koji bi radije od svega zaigrao za Hrvatsku?

- Njemački sam reprezentativac, međutim kad bih me Hrvatska htjela i zvala razmislio bih. Zasad poziv iz Zagreba nije došao - kazao nam je Voloder.

Rođen je 9. svibnja 2001. u Frankfurtu. Igor Bišćan, izbornik mladih jednim bi ga pozivom natjerao da mora odlučiti. Naš je dojam da je sklon prihvatiti Vatrene. Itekako. No, jasno je da cijeni Njemačku i da se ne nudi po medijima.

Visok 185 cm, stalni je prvotimac Maribora, jedini igrač toga kluba koji je sve utakmice ove sezone u prvenstvu odradio 90 minuta. Zabio je i jedan gol. Za Njemačku igra od rujna 2020. godine. Zadnji nastup imao je nedavno 15. studenoga u U-20 Elitnoj ligi protiv Portugala. Završilo je 1:1, na terenu je bio 70 minuta. Zašto Njemačka, a ne više BiH? Čujemo da bi ga BiH odmah htjela u A vrstu.

- Igrao sam otprilike dvije godine za BiH, međutim tada sam dobio poziv Njemačke. Prihvatio sam, to je država u kojoj sam rođen, gdje sam odrastao, gdje imam prijatelje i htio sam to. BiH je za mene prošlost. Što se Hrvatske tiče, pratim Vatrene, osim Modrića uvijek sam najviše cijenio Perišića i ranije Mandžukića koji su napravili velike stvari za reprezentaciju. Tko Modrića ne zna, taj ne gleda nogomet… No, Hrvatsku ligi ne stignem pratiti.

Kaže da trenira od sedme godine kad mu je netko poklonio loptu i zaljubio se.

- Godinama sam imao igračkog uzora, on mi je to i sada, iako je na zalazu. To je Sergio Ramos. Upijao sam njegove nastupe u Ligi prvaka. Da mi je napraviti pola njegove karijere bio bih sretan. No, ja tek krećem vidjet do kamo ću dogurati. Idoli odlaze, a na nama mladima je da ih naslijedimo. Do kraja ove sezone ostajem u Mariboru, potom je sve otvoreno. U Kölnu sam trenirao malo s prvom ekipom, malo s drugom, međutim dobio sam koronu i neko vrijeme pauzirao. Nakon toga sam bio u drugoj momčadi, to za mene nije bila najbolja situacija. Zaključili smo da je posudba pametniji izbor. Mislio sam da ću u Mariboru prikupiti prva iskustva kao profesionalac, a eto dogodilo se da sam odmah postao standardan. Nisam se tome nadao, to nije bilo u planu. Još nijednom nisam bio na klupi, sretan sam što imam svih 17 nastupa. Ako me pitate u kojem bih klubu jednom želio igrati, to je jasno - Real Madrid. Da mi je samo jedan dan biti igrač Reala… - smije se Robert, koji nije uvijek bio stoper.

- Krenuo sam kao napadač, a onda je jedan trener zaključilo da mi je bolje mjesto u obrani. Dobro sam funkcionirao i dopalo mi se.

Već je bio u "hrvatskom kampu". Kao vrlo mlad…

- Radilo se o U-17 reprezentaciji koju je vodio Dario Bašić. Došli su u Frankfurt gdje smo igrali međusobni susret, Hrvatska i mi Hrvati iz Njemačke.

Po transfermarktu vrijedi 250.000 eura. U Njemačkoj mu je izbornik Christian Wörns. Nije znao po čemu je Wörns poznat kad je u pitanju hrvatski nogomet.

- Poznato mi je da je Wörns bio stoper i jako dobar igrač, njemački reprezentativac, ali ne, ne znam, recite mi...

Na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj, u četvrtfinalu u kojem je Hrvatska dobila 3:0, Wörns je isključen u 41. minuti zbog prekršaja na Davoru Šukeru. To je Vatrenima olakšalo put do bronce. Voloder je rođen skoro tri godine kasnije. Nije mu se izbornik "pohvalio". U jednom je intervjuu kazao kako je to bila "Šukerova predstava te se jako iznenadio isključenjem".

- Ha, pa to nisam znao. Možda ću ga pitati kad ga opet vidim – nasmijao se Voloder.

Kakav je Wörns trener?

- Dobar. Sviđa mi se kako radi, no specifična je reprezentacija jer ne viđamo se često i teško je uigrati taktiku. Igra nas dosta, znamo koje kvalitete imamo i traži da ih pokažemo na utakmici. Studiozan jer, u detalje nam predstaviti suparnika.

Dakle, dođe li poziv Igora Bišćana bit ćete na velikom iskušenju za koga zaigrati?

- Da. Tako bih mogao reći.

/sportske.jutarnji.hr/