Ispiši ovu stranicu

BIH: Danas oblačno vrijeme, pogledajte stanje u prometu

19 Studeni 2020

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka. U Hercegovini i na zapadu sunčano, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka u 07 sati: Livno -3 stupnja, Široki Brijeg i Tuzla 0, Grude, Jajce i Sarajevo 1, Ivan Sedlo 2, Bjelašnica, Bugojno, Travnik i Zenica 4, Bihać, Gradačac i Sanski Most 5, Mostar 8, Neum 11 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 951 milibar, za 1 milibar je niži od normalnog i sporo raste.

Danas u veće dijelu Bosne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima, koja ponegdje može biti i dugotrajna. U Hercegovini i na zapadu Bosne malo do umjereno oblačno i sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najviša dnevna od 8 do 12, na jugu od 13 do 17 stupnjeva.

BIHAMK: Stanje u prometu

U jutarnjim satima magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz rijeke Drinu, Savu i Bosnu, kao i dionice Konjic-Jablanica i Prozor-Jablanica, te šire područje Glamoča i Bosanskog Petrovca. Savjetujemo oprezniju vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obvezno.

Sanacijski radovi izvode se na autoputu A-1 na silaznoj rampi petlje Visoko iz pravca Sarajeva. Od 8 do 16 sati vozila prometuju naizmjenično, dok se u poslijepodnevnim i noćnim satima prometuje usporeno. Zbog izvođenja neophodnih radova za danas je planirano zatvaranje preticajne trake na autoputu A1, smjer Zenica-Kakanj, u zoni petlje Lašva. Molimo vozače da na ovoj dionici voze opreznije i sporije.

Promet je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila prometuju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) promet je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Danas se izvode radovi u mjestu Brnjaci na dionici Kiseljak-Kobiljača, zbog čega se saobraća usporeno.

Usporeno, zbog radova, tijekom dana prometuje se i na putevima: Vitez-Travnik (Kaonik-Nević Polje), Jajce-Crna Rijeka (most preko jezera Bočac), Široki Brijeg-Mostar (od ulaza u Mostar do Balinovca), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Stupari-Živinice, Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača i Šuica-Tomislavgrad, kao i povremeno na ulazu u Vogošću, u blizini Vogošćanske petlje.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07 do 19 sati.