Ispiši ovu stranicu

Preporuke Civilne zaštite Travnik za postupanje u slučaju zemljotresa

08 Rujan 2021

Jak zemljotres u poslijepodnevnim satima pogodio je područje Zenice, a osjetio se i u drugim bh. gradovima.

Zemljotres jačine 4.2 stupnja po Richteru registrovao je Evropski mediteranski seizmološki centar, a epicentar je zabilježen na području Zenice.

Podrhtavanje tla od nekoliko sekundi osjetilo se i u okolnim gradovima bliže Zenici u jačem intenzitetu, dok su manji intenzitet osjetili građani Banja Luke, Tuzle, Sarajeva.

Civilna zaštita Travnik/ Obuka građana za postupanje u slučaju zemljotresa

-Ostanu smireni, bez panike da mogu trezveno razmišljati.
-Ukoliko se tokom zemljotresa zateknete u kući, potrebno je da se sklonite ispod jake ploče stola ili u otvore nosivih zidova ili vrata i sl. Skloniti se od stakla, prozora i od svega što može pasti.
-Ukoliko se zateknete na otvorenom, sklonite se od zgrada, javne rasvjete i dalekovoda.
-Ukoliko se zateknete na nekom javnom mjestu, ne bježati na izlazna vrata, to će svi uradit. Ostanite smireni, skloniti se od stvari koje mogu pasti na vas, zaštitite se nečim čvrstim. Ne koristiti lift tokom zemljotresa.
-Kod oštećenja vodovodne instalacije zatvoriti glavni ventil, a kod električne isključiti glavni prekidač. Ne upotrebljavati otvorenu vatru, ugasiti svaku vatru.
-Poslije prvog zemljotresa, moguće je očekivati još jedan manjeg intenziteta koji može prouzrokovati (pod utjecajem prvog) veća oštećenja.
-Uslijed zemljotresa većeg intenzita kada su moguća oštećenja objekata i zgrada većeg obima, treba prema ocjeni smireno napustiti zgradu i uputiti se na unaprijed određenu bezbjednu površinu od zgrade. Vodite računa da ste obuveni.
-Ukoliko vas zemljotres zadesi u automobilu u pokretu, sklonite se sa saobraćajnice na bezbjedno mjesto i zaustavite automobil. Ne izlazite iz automobila.
-Preporučljivo je imati kod sebe radio prijemnik, preko koga ćete čuti najnovije vijesti i kompetente informacije i upustva.
-Ne koristiti telefon osim u slučaju izvještavanja ili traženja pomoći.
-Obilazak okoline i radoznalo razgledanje je opasno.
-Ukoliko vam je potrebna pomoć zovite besplatane telefoske brojeve:

-Kantonalni centar civilne zaštite (operativni centri) 121 ili
policija 122 ili
vatrogasci 123.