Ispiši ovu stranicu

BiH: Danas oblačno uz moguću slabu kišu, pogledajte stanje u prometu

21 Rujan 2021

Jutros je u Bosni bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrirana i slaba kiša. U Hercegovini nešto manje oblačnosti i sunčanije, prenosi Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 4 stupnja, Drvar i Ivan-sedlo 7, Sanski Most i Sokolac 8, Banja Luka, Bihać i Prijedor 9, Jajce, Livno i Sarajevo 10, Bugojno i Gradačac 11, Bijeljina, Grude, Široki Brijeg, Tuzla, i Zenica 12, Doboj i Zvornik 13, Trebinje 16, Mostar 17, Neum 18 stupnjeva.

U Travniku je bila temperatura 12 stupnjeva. 

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša se očekuje u središnjim i istočnim područjima Bosne, a u drugoj polovini dana kratkotrajan lokalni pljusak u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje od 24 do 28 stupnjeva.

BIHAMK: Stanje u prometu

Na putevima u Bosni Hercegovini prometuje se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na povećanu opasnost od odrona. Na pojedinim dionicama i vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle ili niske oblačnosti. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na dionici magistralnog puta Ovčari-Konjic, kao i kroz tunel Crnaja (na dionici Konjic-Jablanica), prometuje se naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tijekom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog aktualnih radova izdvajamo i puteve: Počitelj-Žitomislići (Ševaš Njive), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (kod mjesta Cerovica).

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje (u neposrednoj blizini graničnog prelaza Hum), od 07 do 15 sati promet će se obustavljati u trajanju do 30 minuta (propuštanje vozila 10 minuta).

Na graničnim prelazima Bosne i Hercegovine trenutno nema dužih zadržavanja.