Ispiši ovu stranicu

Održana 23. sjednica Sabora ŽSB: Usvojen Nacrt Proračuna za 2022. godinu

23 Studeni 2021
U ponedjeljak, 22. studenog 2021. godine u Travniku pod predsjedanjem Josipa Kvasine (HDZ BiH) održana je 23. sjednica Sabora Županije Središnja Bosna na kojoj je usvojen Prijedlog izmjena Proračuna ŽSB za 2021. te Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu.
Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prethodne sjednice, uslijedila su pitanja i inicijative zastupnica i zastupnika u Saboru ŽSB.

Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) ponovno je aktualizirala inicijativu koju je podnijela prije nekoliko mjeseci, a koja se tiče ostvarivanja većih prava onkoloških pacijenata, s naglaskom na oboljele od karcinoma dojke.

“Ovom prilikom želim čestitati svim institucijama i pojedincima koji su protekli mjesec radili na podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda. Također, apeliram da se svi identificirani problemi u promociji preventive, liječenja te administrativnih problema poput usklađivanja pravilnika s razine FBiH s pravilnicima u ŽSB i postizanja sporazuma Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB sa UKCS Sarajevo, razmotre i u skladu s mogućnostima usvoje kako bi i Odluke Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽSB trajale godinu dana, što bi onkološkim pacijentima značajno olakšalo liječenje i ubrzalo proces odlaska u UKCS Sarajevo. Svi ovi problemi trebaju biti predmet razmatranja kako bi se što lakše premostili (kroz izmjene pravilnika i zakona) na korist brojnih onkoloških pacijenata u ŽSB.”, rekla je Krišto.

O problemima u prehrani kod djece i mladih, govorila je zastupnica Dajana Maros (HDZ BiH) koja je inicirala izgradnju kuhinja u osnovnim i srednjim školama u ŽSB. Ova inicijativa, kako je navela, za cilj ima zdraviju prehranu kod učenika kroz pripremu kuhane hrane, ali i konzumiranje voća i povrća. Istaknula je kako nepravilna prehrana uzrokuje mnoga oboljenja te kako prekomjerna tjelesna težina u dječjem uzrastu predstavlja rizik za razvoj mnogih bolesti u kasnijem razdoblju života.

„Po uzoru na mnoge škole, u Kantonu Sarajevo, i u susjednim državama, koje su dobar primjer i pokazatelj kada je u pitanju briga o zdravlju djece, podnosim inicijativu da se od strane odgovornih ministarstava iznađe rješenje za problem nezdrave prehrane u školama, da li u vidu otvaranja školskih kuhinja gdje bi se služila kuhana i zdrava jela ili na neki drugi ostvariv način.“, navela je zastupnica Maros.

Informaciju o epidemiološkoj situaciji na području Županije Središnja Bosna nazočnim je predstavio resorni ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB Anto Matić (HDZ BiH). Predstavio je osnovne statističke podatke o trenutnom presjeku stanja, ali i podatke od početka pandemije virusa COVID-19.

„Trenutno u Županiji imamo 282 aktivna slučaja zaraze virusom COVID-19. 50 je osoba hospitalizirano, od čega su 4 osobe na respiratoru. 50 tisuća stanovnika u ŽSB cijepljeno je u jednoj dozi, a 45 tisuća u dvije doze. Gledajući u postotku, naša Županija prati prosjek Federacije BiH.“, naglasio je ministar Matić.

Usvojen Prijedlog izmjena Proračuna Županije Središnja Bosna za 2021. godinu

U nastavku sjednice ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić (HDZ BiH) obrazložila je Prijedlog izmjena Proračuna Županije Središnja Bosna za 2021. godine u skraćenom postupku.

„Već u 9. mjesecu ove godine nakon praćenja kretanja prihoda u Proračunu ŽSB te odluke Vlade FBIH o raspodjeli sredstava MMF-a, jasno je bilo kako ćemo imati povećanje prihoda u Proračunu ŽSB za oko 10%. Stoga, nakon konzultacija, opredijelili smo se za izmjene proračuna kroz promjene i uvećavanje stavki na aktualnim javnim pozivima i programima. Razlog je jasan, a to je kratko razdoblje za provođenje svih zakonskih procedura i zakona.Na temelju projekcija prihoda i svega realiziranog, dobili smo to da je prihodovna strana nešto veća od 239 miliona KM. Uvećanje je to za 22,2 miliona KM. Želja nas kao Vlade ŽSB bila je ovim rebalansom prepoznati i pomoći značajne kapitalne projekte u ŽSB. Stoga, uvećali smo kapitalna ulaganja u obrazovanju za 7 miliona KM. Po 2 miliona KM uvećanje je na kapitalnim transferima u oblasti vodoprivrede i infrastrukture čime pomažemo brojne projekte u općinama u ŽSB. Osigurali smo i 1,5 miliona KM u oblasti zdravstvenog sektora. Oko 600 tisuća KM je osigurano pravosudnim institucijama. Za MUP ŽSB planirano je 700 tisuća KM za rekonstrukciju zgrada policijskih stanica i uprava te 200 tisuća KM za kupovinu nove opreme. Značajna potpora ide i gospodarstvu u iznosu od 1 milion KM.“, navela je ministrica Plavčić zaključivši kako je ovakvom raspodjelom sredstava značajno izmijenjena struktura rashoda.

„Ako je tekući Proračun ŽSB, bez ovog rebalansa, bio socijalni, kroz rebalans ovih dodatnih 18 miliona KM, značajno mijenjamo strukturu ovogodišnjeg proračuna i dajemo mu jednu značajnu razvojnu dimenziju.“

Tijekom rasprave pod ovom točkom dnevnog reda, zastupnica i izaslanica u Domu naroda Parlamenta FBiH Zdenka Džambas (HDZ BiH) podsjetila je nazočne o pomoći s razine FBiH za općine i županiji. Između ostalog, kako je rekla, to je i jedna od inicijativa zastupnica i zastupnika iz Doma naroda Parlamenta FBiH.

„Našom inicijativom s razine FBiH pomogli smo sve lokalne zajednice u iznosu od po 125 tisuća KM i osigurali financiranje i sufinanciranje značajnih projekata. Pomogli smo i Županije u iznosu od 200 miliona KM. Naša Županija ovom raspodjelom prepoznata je kroz nešto više od 22 miliona KM.“, naglasila je zastupnica Džambas istaknuvši:

„Vlada ŽSB je kroz tekuću 2021. godinu prepoznala mnoge značajne projekte u lokalnim zajednicama u ŽSB. Prepoznati su i problemi u obrazovanju kroz ulaganja u važne projekte, briga o ugroženim društvenim skupinama, ulaganja kroz ministarstvo zdravstva u domove zdravlja, bolnice i druge ustanove. Prepoznati su i problemi gospodarstva, tako da je Vlada ŽSB značajno pomogla i brojne poduzetnike i obrtnike.“

Na koncu, većinom glasova zastupnica i zastupnika u Saboru ŽSB usvojen je Prijedlog izmjena Proračuna Županije Središnja Bosna za 2021.godine kao i Prijedlog zakona o dopunama i izmjeni Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Središnja Bosna za 2021.godinu, oba u skraćenom postupku.

Usvojen Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu

Četvrta točka dnevnog reda današnje sjednice bila je Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu, o čemu je u uvodu govorila ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH). Predstavila je osnovne pokazatelje i sam plan prihoda i rashoda proračuna za iduću godinu.

Dotaknula se i zahtjeva sindikata za uvećanje osnovice proračunskim korisnicima u ŽSB. Naglasila je kako je Vlada ŽSB prepoznala ovu problematiku i u Nacrtu Proračuna ŽSB za 2022. godinu planirala uvećanje osnovice za 15 KM, što predstavlja izdvajanje od 8,5 miliona KM na razini godine.

„Ovim nacrtom smo djelovali u tri strateška pravca. Prvi je povećanje osnovice za 15 KM, odnosno u ukupnom iznosu od 8,5 miliona KM na godišnjoj razini. Morali smo planirati i potpore i transfere za Zavod za zdravstveno osiguranje ŽSB, radi sigurnosti zdravstvenog sektora i neizvjesnosti pandemije i utjecaja na gospodarska i ekonomska kretanja, a s tim u vezi i prihode i rashode u proračunu ŽSB. Za to je planirano izdvajanje 4 miliona KM. Kroz ministarstvo pravosuđa planiramo izdvajanje od 1 milion KM za otplatu ukupno akumuliranih obveza prema sudskim presudama.S obzirom da su u proceduri izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost BiH i izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, opredijelili smo se za poprilično konzervativnu izradu Nacrta Proračuna ŽSB za 2022. godinu. Korekcija prihodovne strane u predloženom Nacrtu također je moguća, no ona ovisi o situaciji na višim razinama vlasti i prihodima s razine FBiH, što ćemo pratiti i na vrijeme reagirati kako bi, ukoliko dođe do promjena, korigirali određene stavke u Prijedlogu Proračuna ŽSB za 2022. godinu.“, rekla je ministrica Plavčić.

Povjerenstvo za pitanje branitelja Sabora ŽSB razmatralo je Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu i donijelo je određene zaključke. O istima je govorio predsjednik ovog povjerenstva i zastupnik u Saboru ŽSB Ilija Nakić (HDZ BiH).

„Povjerenstvo za pitanje branitelja Sabora ŽSB prihvaća Nacrt Proračuna ŽSB za 2022. godinu u dijelu koji se odnosi na Upravu za branitelja kao dobru osnovu za izradu Prijedloga Proračuna, s tim da treba predvidjeti sredstva za Izmjenu i dopunu Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi, a koja se odnosi na branitelje s navršene 53 i 54 godine. Iznos potrebnih novčanih sredstava za provedbu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi ovisi od početka primjene navednog zakona, a prema informaciji koja je prezentirana od Županijske uprave za branitelje, primjena zakona bi trebala početi od 1. lipnja 2022. godine. Obzirom na navedeno, za primjenu zakona potrebno je osigurati dodatna sredstva od 1 milion KM.“, rekao je Nakić.

U raspravu se uključila i zastupnica Zdenka Džambas (HDZ BiH) navodeći kako je Vlada ŽSB mogla izabrati i drugi put odnosno da je mogla ovogodišnji suficit prebaciti u proračun za iduću godinu koja je izborna. No, kako je navela, Vlada ŽSB je odlučila da suficit utroši u ovoj godini čime će doći do financiranja značajnih projekata.

„Ovogodišnjim rebalansom pomoći ćemo značajne projekte iz svih oblasti, na razini županije, ali i svih općina u ŽSB. U Proračunu ŽSB za 2022. godinu plan je pomoći proračunske  korisnke, odnosno uposlenike u školstvu, policiji, zdravstvu, kroz povećanje osnovice za 15 KM, što u ime Kluba HDZ BiH pozdravljam i podržavam.“, rekla je zastupnica Džambas.

Zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) tijekom rasprava vezanih za točke koje su se odnosile na Prijedlog izmjena Proračuna ŽSB za 2021. i Nacrt Proračuna za 2022. godinu čestitala je ministrici financija Mirjana Plavčić na odgovornoj izradi ova dva značajna financijska dokumenta.

“Resorno ministarstvo financija na čelu s ministricom Plavčić prilikom izrade ova dva dokumenta odgovorno se vodilo očuvanjem financijske stabilnosti u Proračunu ŽSB te unatoč tome uspjelo iznaći sredstva za brojne kapitalne projekte i mjere kojima će se pomoći proračunskim korisnicima u ŽSB. Pokazujući političku odgovornost, vjerujem da ćemo do izrade Prijedloga Proračuna ŽSB za 2022. godinu imati sluha za brojne prijedloge i inicijative koje su iznesene i podnesene na sjednicama Sabora ŽSB, a s ciljem poboljšanja životnih uvjeta u ŽSB.”, naglasila je Krišto.

Zastupnica Krišto tijekom izlaganja osvrnula se i na demografska kretanja u ŽSB istaknuvši kako je jedna od temeljnih aktivnosti demografske politike poboljšanje materijalnih uvjeta mladih. Istaknula je samu važnost izrade Strategije za mlade u ŽSB zatraživši punu potporu svih razina vlasti, jer pitanja mladih su problemi svih nas bez obzira na stranačku i nacionalnu pripadnost.

Zastupnica Antonija Miličević (HDZ BiH) tijekom rasprave podnijela je inicijativu ministarstvu zdravstva i socijalne politike ŽSB koja se tiče prevencije odnosno ranog otkrivanja bolesti.

“Indikatori zdravstvenog stanja pučanstva ŽSB su nepovoljni, što je povezano sa još uvijek lošom socioekonomskom situacijom, životnim navikama, uvjetima stanovanja, uvjetima na radnom mjestu i sl. Iako je reforma zdravstva u FBiH bazirana na jačanju primarne zdravstvene zaštite, još uvijek su prisutne razlike u dostupnosti stanovništvu. Stoga, predlažem uvođenje odnosno omogućavanje SCREENING programa za rano otkrivanje bolesti u cilju sprečavanja bolesti (slanjem poziva za mamografski pregled ženama starijim od 45 godina ili slanjem poziva muškarcima starijim od 50 godina da kontroliraju prostatu, debelo crijevo i sl.”, navela je zastupnica Miličević.

Na koncu rasprave, Nacrt Proračuna Županije Središnja Bosna za 2022. godinu dobio je potporu većine nazočnih zastupnica i zastupnika, kao i Nacrt zakona o izvršavanju Proračuna Županije Središnja Bosna za 2022. godinu.

Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB