.

U trećem danu prvog regionalnog festivala monodrame „inBox" u Novoj Biloj-Travnik večeras nas između ostalog očekuju dvije odlične predstave Tarika Filipovića i Marte Bereš.

U četvrtak, 16. rujna 2021. godine je svečano otvoren prvi regionalni festival monodrame „inBox“ predstavom Danice Grubački „Ovo nije državni posao“. Svečana ceremonija otvorenja započela je u Hrvatskom kulturnom centru u Novoj Biloj obraćanjem direktorice festivala Anele Križanac, načelnika općine Travnik Kenana Dautovića te ministra obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Županije Središnja Bosna Bojana Domića.

Sutra, 10. rujna 2021. godine proslavlja se završetak projekta koji predstavlja kulturni događaj, kako za Travnik tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Očekuje nas bogat program prvog festivala monodrame InBox. Festival će se održati od 16. do 19. rujna u Novoj Biloj, općina Travnik u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra Nova Bila i Kazališta mladih ,,Korifej''.

U sklopu Kulturne manifestacije Travničke večeri, u četvrtak, 8.7.2021. u Gradskoj biblioteci u Travniku bit će održano predavanje s radionicom Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, na temu “Tajanstveni grad Vrbenac”.

Na predavanju će se govoriti o tajanstvenom gradu Vrbencu ili Vrbovcu koji se nalazi između sela Miletići i Zagrađe, prema Skomorju uz tok rijeke Jasenice. Vrbenac je dosad djelomično istražen kao lokalitet, a o njemu postoji vrlo malo podataka u stručnoj literaturi. Predavanje u formi podcast-a će moderirati Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i dipl. novinar.

Kao istraživački tim, članovi Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik, izložit će rezultate svojih istraživanja na terenu, kroz pisanu građu iz knjiga o prošlosti Travnika i podatke dobivene od novinara, planinara i istraživača Mirsada Đulbića. 80-tih godina kustos Zemaljskog muzeja Sarajevo dr. sc. Pavao Anđelić sa studentima i Mirsadom Đulbićem posjetio je lokalitet Vrbenac i tom prilikom su pronašli kalajne kameje, pločice s hebrejskim alfabetom koje u prijevodu na arapske brojeve upućuju na magične kvadrate planeta, što govori o velikoj starosti samog grada.

Na predavanju će sudjelovati istraživači lokaliteta Vrbenca i predstavnici lokalne zajednice, Nedžad Aganović, Ermin Ćelenka i Ifet Kadrić. Cilj ovog predavanja i radionice u organizaciji Kluba čitanja i pisanja Gradske biblioteke u Travniku, je prikupljanje podataka o samom gradu Vrbencu, legendama koje se o njemu pričaju u narodu, te o zlatu koje krije rijeka Jasenica, sa željom da se oživi priča i pokrenu aktivnosti za ozbiljnije istraživanje, zaštitu i predstavljanje ove značajne destinacije za kulturni turizam.

Radionica će podrazumijevati istraživanje magičnih brojeva vezanih za zvjezdoznanstvo i numerologiju, u cilju razumijevanja povezanosti naših predaka s nebeskim tijelima (Saturn, Jupiter, Mars, Venera, Merkur, Sunce i Mjesec). Klub čitanja i pisanja Gradske biblioteke Travnik poziva sve zainteresirane da im se pridruže na ovom zanimljivom, interaktivnom predavanju.

Predavanje i radionica Kluba čitanja i pisanja, pod nazivom "Vile u usmenoj predaji Lašvanske doline" održano je u prostorijama Gradske biblioteke Travnik, a razgovor na ovu temu vodio je Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani novinar.

Vile kao mitska bića, o kojima govore brojna i poznata književna djela, Ivan je predstavio kroz djelo povjesničara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a o vilama i legendama lašvanskog kraja o kojima je pisala u svojoj knjizi „Legende i priče Središnje Bosne“ govorila nam je poznata travnička spisateljica Božena Volić.

Na ovaj način, vilinsku mitologiju Lašvanske doline uporedili su sa zapadnjačkom, kakvu ju svi poznajemo kroz pop-kulturu.

S vilama biljaricama i biljkama ljekarušama upoznala nas je profesorica b/h/s jezika Ozrenka Fišić, a o vilama planinkinjama i izvorkinjama govorila nam je dipl. novinarka Irena Fišić.

Ovo zanimljivo, interaktivno predavanje završeno je radionicom izrade vilinskih vijenaca za predstojeći Lašvanski Legendfest u Travniku, a radionicu je vodila profesorica likovne umjetnosti, Brana Đurović-Puljić.

Predstavljanje knjige „Maratonac“ autora Nebojše Lujanovića održat će se danas, 12. lipnja 2021. s početkom u 19 sati u Zelenoj sali OŠ „Novi Travnik“ u organizaciji HKD Napredak Novi Travnik.

U petak, 11. lipnja 2021. godine s početkom u 19 sati nakon svete mise u župnoj crkvi “Uznesenja Blažene Djevice Marije” u Docu održati će se već tradicionalni koncert pod nazivom “Zvona Doca moga” u kojem nastupaju glazbenici lašvanskog kraja.

Nadbiskupsko sjemenište u Travniku proslavlja patron sjemenišne crkve 21. lipnja. Patron crkve je sv. Alojzije Gonzaga, zaštitnik katoličke mladeži.

U nedjelju 6. lipnja 2021. godine bila je prva sveta pričest u travničkoj župi sv. Mihovila u Ovčarevu.

Stranica 1 od 42

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa