.

O srednjovjekovnoj župi Lašva, gradu Toričanu, te gospodaru župe Lašva, plemiću Batalu Šantiću, na tvrđavi Stari grad u Travniku, govorit će doc. dr. Dženan Dautović, u četvrtak, 15.7.2021. u 18 sati. "Ovo zanimljivo predavanje uvertira je u predstojeći Lašvanski Legendfest koji će biti održan na tvrđavi Stari grad u Travniku, 24.7.2021., a realiziramo ga u suradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik. Dobrodošli su svi ljubitelji naše drevne povijesti", kazali su iz Udruženja za kulturu življenja "Radogost" iz Novog Travnika.

Načelnik Općine Travnik objavio je Javni poziv za ostvarivanje poticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje za 2021.godinu.

Općinski sud Travnik uputio je obavijest za javnost koju prenosimo u cijelosti:

„Političko licemjerstvo i dvostruki standardi. Dakle, u jednoj lokalnoj zajednici – Mostaru, mogu određena riješenja, a u drugoj lokalnoj zajednici – ne mogu“, kaže za Hrvatski Medijski Servis Bojan Domić, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik i ministar obrazovanja u Vladi Srednjobosanske županije. Komentar je to na odbijanje inicijative iz Doma naroda Parlamenta BiH o izmjeni Izbornog zakona za Travnik od strane bošnjačkih kadrova u Vijeću ministara.

Danas katolici slave blagdan sv. Petra i Pavla, utemeljitelja katoličke crkve. U našem kraju blagdan se na poseban način slavi u travničkoj župi Brajkovići koji ove svece slave kao zaštitnike župe, također se tradicionalno misa održava i na groblju Bojna u Travniku. 

Iako mnogi vjernici planiraju proslavu blagdana sv. Ive u Podmilačju, najvećem bosansko-hercegovačkom svetištu, ovaj veliki svetac na poseban način slavi se i u našoj travničkoj župi.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u KSB/SBK, od 21.06.2021. godine su ponovo dozvoljene posjete u Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić“ na svim odjelima, izuzev odjela gdje su smješteni pacijenti oboljeli od COVID-19.

Povodom 8. lipnja, 28. godišnjice stradanja Hrvata općine Travnik ponovno objavljujemo priču portala Dnevnik.ba sa Sarafinom Lauš, travničankom koja je izgubila trojicu sinova i muža tijekom agresije Armije BiH nad Hrvatima Travnika. Podsjećamo da je tijekom opsade Središnje Bosne Armija BiH iz Travnika protjerala gotovo 20 tisuća Hrvata, stradalo je 118 civila, 572 branitelja, 61 osoba se i danas vodi kao nestala. Počinjeni su zločini u selima Miletići, Ćukle, Ovnak, Gučoj Gori i Maljinama gdje je strijeljena najmanje 24 osoba hrvatske nacionalnosti, za posmrtnim ostatcima nekih i danas se traga.

Danas se obilježava dan progona i stradanja Hrvata Travnika.

Gotovo 20 tisuća protjeranih Hrvata, više od 120 ubijenih civila, masovna strijeljanja, ritualna ubijanja, porušena i zapaljena sela, samo su neke od slika iz Travnika koje su u lipnju 1993. godine obišle svijet, a koje, nažalost, ni do danas nisu rezultirale suosjećanjem, a kamoli sudskim progonima odgovornih iz tzv. Armije BiH, piše Večernji list BiH.

Stranica 1 od 119

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa