.

Brutalni ubojica Edin Gačić još u bijegu, stanovništvo u strahu

11 Veljača 2019

Bivši pripadnik postrojbe 'El mudjaheed' Armije BiH Edin Gačić koji je u nedjelju ubio policajca Mahira Begića, a početkom prošlog tjedna i Sauda Sultanića još je u bijegu. Policija za njim organizirala potragu i upozorava kako se radi o iznimno opasnoj osobi koja za sobom ima već dva ubojstva.

Kako su izvijestili iz Hercegovačko-neretvanske županijske policije Gačić je iz vatrenoga oružja pucao u 39-godišnjeg Sauda Sultanića u njegovoj trgovini u mjestu Podorašcu kod Konjica. Nakon toga je žrtvu dokrajčio hladnim oružjem.

Sve su zabilježile i nadzorne kamere. Nedugo nakon ubojstva angažirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije čiji pripadnici tragaju za ubojicom. Policija upozorava kako je počinitelj iznimno opasna i agresivna osoba.

Edin Gačić osumnjičen je i za ubojstvo policajca FUP-a koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. veljače.

Mediji su objavili kako je ubojica Edin Gačić koji je za vrijeme rata bio pripadnik postrojbe 'El mujaheed' u čijem su se sastavu borili i mudžahedini, islamski vjerski borci iz cijeloga svijeta. Ova je postrojba bila poznata po stravičnim ratnim zločinima, uključujući i odsijecanja glava zatočenicima.

Gačić je nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH ubio suborca iz odreda El mujaheed Ismeta Gunića te je osuđen na osam godina zatvora. Kada je izdražo dvije trećine kazne bio je povremeno puštan na slobodne vikende, te je 25. kolovoza 2002. godine likvidirao majku ispalivši u njezino tijelo u Zenici dva hica iz vatrenog oružja.

Nakon toga je 2003. osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu, a na slobodu je monstrum Gačić pušten nedavno nakon što je izdržao dvije trećine kazne u zeničkom zatvoru.

Institucije su bile upozorene da će Gačić ponovno ubiti; Ejup Ganić ga pomilovao 2000. godine

Ejup Ganić koji je 2000. godine bio predsjednik Federacije BiH, pomilovao je tijekom svoga mandata bivšeg mudžahedina Edina Gačića, koji je u ponedjeljak ubio i izmasakrirao Suada Sultanovića u Konjicu a zatim i policajca Mahira Begića.

Da je Gačić spreman na novo ubojstvo, još 2017. godine sve nadležne službe upozorio je Edham Veladžić, drektor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je Gačić jedno vrijeme bio pritvoren.

Naime, nekoliko dana prije nego što je u srpnju 2017. godine Gačić pušten na slobodu, Veladžić je upozorio sve nadležne institucije kako se ovaj „pacijent“ priprema za novo ubojstvo koje se na kraju i dogodilo.

Prema dokumentima koje je objavio portal InfoRadar.ba Veladžić je 6. srpnja 2017. godine uputio pismo centrima za socijalni rad Banja Luka i Sanski Mosta, CJS Banja Luka, županijskim policijama u Sanskom Mostu i Bihaću te federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući crni scenarij, navodeći kako osuđenik boluje od poremećaja ličnosti „šizoidno-paranoidnog tipa“, te kako je vještak-psihijatar konstatirao „da je riječ o (vjerskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja“.

Opisujući, nadalje, načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubojstva, između ostalog i svoje majke tijekom vikend-dopusta, Veladžić u pismu apelira na sve institucije zadužene za Gačića da poduzmu odgovarajuće mjere zbrinjavanja i zaštite osuđenog, ali i sredine u koju dolazi.

„U procesu tretmana u kazneno-popravnim ustanovama nije postignut značajniji uspjeh i izvjesno je da će osuđeni ponovo počiniti krivično djelo (!), stičemo dojam da trenutno traži cilj koji mu, zbog samo njemu poznatih razloga, predstavlja prijetnju. Pored toga, osuđeni je psihijatrijski bolesnik kojem je potrebno liječenje te postoje tendencije ka vjerskom fanatizmu“, naveo je Veladžić.

Može živjeti deset dana od jedne jabuke i čaše vode

Prema riječima njegovog zatvorskog cimera, Edin se nije družio s drugim robijašima.

- Nije izlazio iz ćelije, živio je u svom svijetu. Često se hvalio da je majku ubio i pričao da je to učinio zato što je ona htjela poništiti garanciju koju je dala da on može iz zatvora izlaziti na vikende. U ćeliji je svoj organizam izvježbao tako da može živjeti deset dana od jedne jabuke i čaše vode. Ništa do sada nije uradio bez detaljnog plana. Ovo je za „Dnevni avaz“ otkrio čovjek koji je svojevremeno dijelio ćeliju i robijao s trostrukim ubicom Edinom Gačićem. 

/avaz.ba,dnevnik.ba,dnevnik.hr/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa