.

FOTO: Udruge poljoprivrednika «Naše vrijednosti» iz Guče Gore u radnom posjetu obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Novskoj i Okućanima u Republici Hrvatskoj

07 Svibanj 2016

Delegacija Udruge poljoprivrednika «Naše vrijednosti» iz Guče Gore u kojoj su bili Tomo Rajić, Josip Žuljević, Pero Rajić te najmlađi član Nikola Tavić bili su 2. i 3. svibnja 2016. godine u radnom posjetu obilaska obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Novskoj i Okućanima u Republici Hrvatskoj.

 

Tom prilikom obišli su i razgledali nekoliko OPG-ova i jedno poljoprivredno poduzeće koje u svojem posjedu ima cca 600 ha poljoprivrednog zemljišta na kojem su većinom podignuti mladi zasadi voćnjaka (šljiva, kruška i jabuka) te zasijana kamilica na preko 100 ha koja će se uskoro kositi.

Potom su posjetili mini siranu u kojem vlasnici, supruga i muž uz pomoć kćerke i zeta proizvode četiri vrste kravljih sireva (s tartufima, čili papričicom, trapist i svježi domaći sir). Žive isključivo od toga.

Pčelar (Mijo Kos) umirovljenik, ima 180 košnica pčela, a bavi se i uzgojem oraha mladi zasad s nekoliko stotina stabala. Preporučuje pčelarstvo kao profitabilno zanimanje. Uzgajivač lješnjaka još uvijek student voćarstva na 2 ha s cca 1.000 sadnica, s prinosom cca 3 t lješnjaka. Nema problema s plasmanom, za sada sve proda lokalnom slastičarima. Imaju udrugu "Kupujmo lokalno" s ciljem promocije i prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvođača hrane čiji su proizvodi isključivo zastupljeni u njihovim prodavnicama pod nazivom "Pun ceker". 
Završili su s posjetom u Ecoetno selu "Strug" u parku prirode Lonjsko polje. U "Krčmi kod dida Joze" priređena je večera na kojoj su bili zajdeno s organizatorima ovog
posjeta i pojedinim opg-ovcima. U povratku kući neposredno uz cestu par kilometara od etno sela posjetili su farmu od cca 1.000 koka nesilica u slobodnom uzgoju na otvorenom i bez kaveza, a sva tako proizvedena jaja plasira u Zagrebu. 

Ovaj posjet je omogućio prof.dr. Ivan Lovrinović, inače gučogorac, ujedno zastupnik u Saboru Republike Hrvatske. Sudomaćin je bio g. Anton Vidaković, također saborski zastupnik, te Mario Ćelan iz Razvojne agencije Sisačko-Moslavačke županije koji je sve ovo organizirao.
Bila je to prigoda gdje su se dva saborska zastupnika upoznali s problematikom dijela poljoprivredih proizvođača, ti proizvođači su na svojim imanjima i potom na večeri uz neformalno druženje mogli razgovarati o svemu sto ih tišti i što bi trebalo činiti da se popravi položaj agrara i sela općenito.

Pogotovo je to bila prigoda Gučogorcima koji su došli u posjet, vidjeti i upoznati se kako to rade ljudi koji žive od poljoprivrede, uvjete po kojima rade, resurse kojim raspolažu, a oni su za nas većinu ipak nedostižni, ali bitan je način i načelo rada. Ono što su vidjeli uvjerilo ih je da su na pravom putu i ovo iskustvo će im u svakom slučaju itekako koristiti, poručuju iz Udruge, a prenosi guca-gora.com.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa