.

Obitelj Muslimović iz Bugojna uzgaja maline i proizvodi kvalitetno povrće

11 Srpanj 2016

Uzgajivači malina u Bugojnu ubiru plodove svog rada i truda, koji su uložili tokom proteklih nekoliko mjeseci.
Među njima je ratni vojni invalid Muslija Muslimović iz naselja Kula, koji se uzgojem maline sorte “vilamet” počeo baviti prije dvije godine.

 


“U početku je bilo teško. Ja i supruga sami s dvoje djece, dva duluma malina, ovaj ovdje, i u Donjićima. Investirali smo značajna sredstva, i ovo sada je rezultat našeg mukotrpnog rada”, kazao je.


Dodaje kako je područje Kule izuzetno pogodno za proizvodnju maline, te da je svu prošlogodišnju količinu uspio prodati po povoljnoj cijeni.


“S površine od dulum i oko sto kvadrata lani sam ubrao tonu i 645 kilograma maline. U ovih nekoliko dana berbe, ta količina je već premašena. Kakav će biti krajnji ishod berbe, znat ćemo tek kada bude utvrđena konačna otkupna cijena maline”, naglasio je Muslimović.


Iako je, veli, veoma zadovoljan ovogodišnjim prinosom i kvalitetom maline, ne planira u skorijoj budućnosti širiti proizvodnju.


“Sve teže je pronaći berače, koje biste mogli angažirati u jeku berbe. Mnogo je ljudi koji su prošle godine brali maline za druge, a danas imaju vlastite malinjake”, istaknuo je Muslimović.


Muslimovići se posljednjih godina bave, također, plasteničkom proizvodnjom paradajza, paprike i ostalog povrća, te prodajom mlijeka./tntportal.ba/

 

Izvor fotografije: tntportal.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa