.

Busovača: U kazneno popravnom zavodu proizvode zdravu hranu

05 Kolovoz 2016

Osuđenici u KPZ “Kaonik” kod Busovače u plasteniku proizvode paprike, paradajz, krastavce, luk, a na drugim površinama grah, kupus, krumpir i drugo povrće neophodno za zatvorsku kuhinju. Na ovaj način naprave uštedu od oko 30 posto na povrću, a u planu je kupovina još dva plastenika tako da će uskoro svojim radom i znanjem proizvoditi kompletne povrtlarske kulture potrebne zatvoru.

“Ovo je radni angažman osuđenih osoba koje izdržavaju kaznu u našoj ustanovi. Krenuli smo s plasteničkom, ali i s ostalom poljoprivrednom proizvodnjom. U ovom plasteniku koji imamo angažirani su osuđenici koji plastenike imaju i kod svojih kuća. Dakle znaju proizvodnju, dobro rade, a ujedno obučavaju i druge zatvorenike koji se nisu sretali s plasteničkom proizvodnjom. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti osigurati barem još dva plastenika kako bi u potpunosti proizvodili povrće i ostale proizvode sa zemlje za naše potrebe. Tada zaista ne bi morali kupovati paradajz, papriku, krastavac, luk, krumpir, grah i druge kulture”, govori nam Marko Krišto upravitelj kazneno popravnog zavoda Kaonik kod Busovače.

Jedan od zatvorenika koji radi u plasteniku i koji je pristao da govori za Flash.ba je Mevludin Smolo.

“Plastenik imam kod kuće. Ova proizvodnja mi je dobro poznata i vrijeme mi brže prolazi kada radim u plasteniku ili obučavam zatvorenike koji žele naučiti ovaj zanat. Posebno me raduje što ovdje proizvodimo ekološki zdravu hranu. Nema nikakvih tretiranja povrća niti prskanja pesticidima i zaštitnim sredstvima”, govori nam Mevludin.

Od upravitelja zatvora Marka Krište doznali smo da je rad u plasteniku odlična terapija za zatvorenike, a kada se tome doda i da proizvode zdravu hranu za zatvorsku kuhinju onda je to dvostruki uspjeh. Pored plasteničke proizvodnje zatvorenici razvrstavaju i otpad bilo da je riječ o papiru, plastici, raznim aluminijskim bocama i tako daju svoj doprinos društvu. Rad im olakšava i zatvorske dane.

Srećko Stipović / Flash.ba

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa