.

Vlašički sir od ovčjeg mlijeka jedinstven je po načinu sirenja

14 Kolovoz 2016

Ismet Hodžić iz travničkog sela Dub ovčarstvom se bavi više od 50 godina. Proizvodnja mlijeka i sira u njegovoj obitelji prenosi se s koljena na koljeno. Jedan je od uzornih proizvođača koji je za svoj vlašički sir dobio mnogobrojne nagrade. Jednu je iz revolta i odbio. I to Zlatnu plaketu na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

”Moj sir je stručni žiri proglasio najboljim na Mostarskom sajmu. Bivši ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damir Ljubić prilazi mi uručuje plaketu i čestita. Međutim, kada sam ja vidio da na Plaketi piše travnički, a ne vlašički sir demonstrativno sam vratio Zlatnu plaketu i zahtijevao da umjesto travnički napišu vlašički sir. Ispravili su grešku, a ja se pitam kako se na Vlašiću može proizvoditi travnički sir?“, priča Ismet.

Ismet tvrdi da se kravlji sir zove travnički, a ovčji vlašički. ”Kravlji sir možete proizvesti i u Travniku i na Vlašiću i u mome selu Dub. Ovčji sir možete proizvesti samo na Vlašiću. Jedino na Vlašiću on može dobiti svoj kvalitet, oblik, aromu, okus, i nigdje više“, tvrdi Ismet.

Vlašički sir od ovčijeg mlijeka jedinstven je po tome što se za sirenje koristi nepasterizirano mlijeko. Dakle, ne kuha se prije nego što počne sirenje. To je izgleda i najveći problem što se vlašički sir ne može standardizirati i postati brend ne samo Srednjobosanskog kantona nego cijele BiH.

Muradif Osmanović iz Zemljoradničke zadruge Kraljica Travnik, tvrdi da bi i standardizirani sir, ali i onaj proizveden na tradicionalna načini imali svoje kupce. ”Smatram da vlašičkim proizvođačima sira trebaju bolji uvjeti za proizvodnju. Nemaju gotovo nikakve infrastrukture pogotovo putne, mnoge kuće nemaju ni struje, a onda ni kvalitetnih uvjeta za proizvodnju odnosno standardizaciju vlašičkog sira. Kada bi se osigurali ti uvjeti mogao bi se vlašički sir proizvoditi i na tradicionalan, ali i standardiziran način. I jedan i drugi bi pronašli svoje kupce jer tržište vapi za vlašičkim sirom“, rekao je Muradif.

Ismet tvrdi da je vlašički sir nemoguće standardizirati. ”Sir koji mi proizvodimo na tradicionalan način je nemoguće standardizirati. Bez obzira na uvjete koje imamo ili nemamo. To je veoma teško. Zašto? Točno je da ovce pasu na istom platou, jedu istu travu, udišu isti zrak. Ali, isto je točno da moje dvije ruke nisu iste. Prema tome i domaćice koje rade sir, odnosno naše žene nemaju isti pristup kod proizvodnje sira. Standardizaciju sira vidim samo u sakupljanju mlijeka na jednom mjestu i proizvodnju sira na jednom mjestu. Tek tada bi se moglo nešto napraviti na standardizaciji sira. Naravno za to treba novac, velika mljekara ali i struka”, kaže Ismet Hodžić za koji dobro živi od svojih stotinjak ovaca. /AA/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa