.

U Travniku svečano otvoren sajam tekstila, kože i obuće "Timod EXPO 2019."

24 Travanj 2019

Dvadeset devet izlagača, iz šest zemalja, sudjeluje na Sajmu tekstila, obuće i kože “Timod EXPO-2019”, koji je otvoren danas u Travniku, a trajat će do 26. travnja.

Tajnik Udruge proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić kazao je kako je cilj ovog skupa omogućiti poduzetnicima prostor za predstavljanje, kao i priliku da sklope partnerstva i razgovaraju o problemima.

– Firme iz ove branše zapošljavaju više od 40.000 ljudi u BiH, te ostvaruju prihod veći od milijardu i pol maraka, što čini od četiri do šest posto BDP-a. Ovaj sajam je prilika da od vlasti zatražimo poboljšanje ambijenta za poslovanje, a među ostalim harmonizaciju propisa s Republikom Srpskom (RS). Smatramo da je ekonomski prostor BiH jedinstven i da ne smijemo praviti jedni drugima nelojalnu konkurenciju – kazao je Međić.

Po njegovom mišljenju, poduzećima je potrebno što prije omogućiti lakše poslovanje te im stvoriti uvjete za zadržavanje radnika u BiH.

Ne može se reći da je vlast do sada bila ‘gluha’, ali svaki dan treba raditi nešto novo. Imamo egzodus radnika koji prijeti i državi, pa tako i firmama koje su male i ranjive, a najbolji adut za njihovo zadržavanje je povećanje plaća – naglasio je on.

Obraćajući se nazočnima na otvaranju Sajma, federalni ministra trgovine Zlatan Vujanović ocijenio je da industriji tekstila, kože i obuće treba vratiti stari sjaj i omogućiti novi zamah.

Naglašavajući da nitko ne ignorira iseljavanje radnika, Vujanović je, među ostalim, podsjetio na ambiciju Vlade Federacije BiH da stvori uvjete za povećanje iznosa minimalne plaće.

– Nije jednostavno poboljšati privrednu i poslovnu klimu, ali na tome treba raditi. Na nama je da omogućimo najbolje moguće uvjete poduzetnicima – ustvrdio je federalni ministar.

Sudionike Sajma pozdravili su i premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji su podsjetili na dugogodišnju tradiciju industrije tekstila i obuće u Travniku.

Na Sajmu sudjeluju izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Poljske i Italije, a taj skup će im omogućiti, među ostalim, poslovne susrete i stručna predavanja.

Organizatori su Općina Travnik, Univerzitet u Travniku, Vlada SBŽ-a te Regionalna razvojna agencija (REZ).

Sajam se održava uz potporu poduzetnika iz SBŽ-a i Društva za unaprjeđenje gradskog partnerstva Lajpcig – Travnik.

izvor

foto: tntportal.ba

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa