.

Cikloturizam u Središnoj Bosni spojit će prirodno i povijesno naslijeđe, te otvoriti nova radna mjesta

23 Srpanj 2020

U srijedu, 22. srpnja 2020. godine u Travniku je zvanično prezentiran projekt "Staza stare pruge" kojim će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji područje Središnje Bosne posjećuju tijekom ljeta, čime će se dodatno unaprijediti turistička ponuda za duži boravak i omasovljenje posjetitelja u okviru turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca.

Između ostalog, starom željezničkom prugom uspostavit će se trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomskom ponudom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Za projekta “Staza stare pruge”, Europska unija je izdvojila preko 190.000 eura bespovratnih sredstava u okviru projekta EU4Business. Projekt će se implementirati 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost iznosi više od 260.000 eura.
Projekta provodi Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ Agencija), te Turistička zajednica SBK/KSB (TZ SBK/KSB) i NESA sistemi d.o.o. Travnik.

Prema riječima direktorice REZ Agencije Maje Kišić, cikloturizam danas postaje jedan od najbrže rastućih specifičnih oblika turizma, posebno zbog isticanja neophodne brige o zdravlju i ekologiji kroz povezivanje rekreacije i turističkog doživljaja. Kišić je također dodala da je krajnji očekivani rezultat projekta otvaranje novih poduzeća u turizmu s novim radnim mjestima.

Kako je naglašeno na konferenciji cilj je uspostaviti biciklističku stazu na relaciji Lašva – Jajce starom trasom željezničke pruge u dužini od cca 105 km a u daljoj budućnosti kontinuirano raditi na unapređenju staze u skladu s projektnim prijedlogom.

Projekt menadžer i direktor TZ SBK/KSB Miroslav Matošević istaknuo je da se ključne faze odnose na uspostavu biciklističke staze u skladu s biciklističkim standardima, uspostavu zahtjevnog ‘bike friendly’ sistema koji će uključiti javna i privatna poduzeća a čime će se znatno osnažiti biciklistička infrastruktura i povećati ekonomski učinak te podići kvaliteta pružanja turističkih usluga u destinaciji, kao i kreirati sofisticirane web platforme za distribuciju, promociju i korištenje turističkog proizvoda.

„Srednja Bosna obiluje prirodnim resursima i potencijalima za razvoj turizama na otvorenom, a u kombinaciji s raskošnom kulturno-historijskom baštinom, nadaleko čuvenom gastro ponudom i povoljnim geografskim položajem, te povezivanjem prirodnog i povijesnog naslijeđa, može ponuditi jedinstveno iskustvo posjetiteljima“, kazao je Matošević.

Na konferenciji prisutnima se obratio i Tahir Lendo, premijer Vlade SBK/KSB koji je istaknuo da je projekta „Staza stare pruge“ od ogromnog značaja kako za Srednjobosanski kanton, tako i za cijelu BiH, te dodao:

„Srednja Bosna ima sve predispozicije za razvoj bilo koje vrste turizma, a unapređenje turističke ponude na otvorenom i turističke infrastrukture na ovom području kroz podršku EU, od neizmjerne je važnosti za razvoj turističkih potencijala, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, kao i za razvoj konkurentnosti turističke destinacije“.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business, projekta Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business projekta vrijedan je 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). Projekta zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa