.

Književna radionica o vilama u Lašvanskoj dolini izazvala veliko zanimanje

23 Lipanj 2021

Predavanje i radionica Kluba čitanja i pisanja, pod nazivom "Vile u usmenoj predaji Lašvanske doline" održano je u prostorijama Gradske biblioteke Travnik, a razgovor na ovu temu vodio je Ivan Volić, prof. hrvatskog jezika i književnosti i diplomirani novinar.

Vile kao mitska bića, o kojima govore brojna i poznata književna djela, Ivan je predstavio kroz djelo povjesničara i književnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a o vilama i legendama lašvanskog kraja o kojima je pisala u svojoj knjizi „Legende i priče Središnje Bosne“ govorila nam je poznata travnička spisateljica Božena Volić.

Na ovaj način, vilinsku mitologiju Lašvanske doline uporedili su sa zapadnjačkom, kakvu ju svi poznajemo kroz pop-kulturu.

S vilama biljaricama i biljkama ljekarušama upoznala nas je profesorica b/h/s jezika Ozrenka Fišić, a o vilama planinkinjama i izvorkinjama govorila nam je dipl. novinarka Irena Fišić.

Ovo zanimljivo, interaktivno predavanje završeno je radionicom izrade vilinskih vijenaca za predstojeći Lašvanski Legendfest u Travniku, a radionicu je vodila profesorica likovne umjetnosti, Brana Đurović-Puljić.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa