.

Blagdan je sv. Mihovila, patron u travničkoj župi Ovčarevo

29 Rujan 2021

Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo) je, prema biblijskoj tradiciji, arkanđeo koji se u Bibliji spominje pet puta. Vjeruje se da je on zapovjednik nebeske vojske u ratu protiv Luciferovih sila tijekom Nebeskog rata. Zato se vjernici koji se nađu u nevolji često molitvom obraćaju ovom arhanđelu.

Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca, vojnika, padobranaca i borbenih pilota, ali i radiologa. Posebno svečano svake godine bude u crkvi sv. Mihovila u Ovčarevu gdje se slavi sveta misa na kojoj se tradicionalno okupe policajci iz svih policijskih stanica i uprava, dužnosnici kantonalnog MUP-a i veliki broj vjernika iz svih župa Lašvanske doline.

Središnje misno slavlje održat će se u 11 sati u župnoj crkvi.

Povijest župe Ovčarevo

Župa Ovčarevo (ranije nazivana Orašje) osnovana je 1832. godine odvajanjem od župe Dolac. Od tada se vode župne matice. God. 1879. od jednog njezina dijela formirana je župa Dželilovac, a kasnije nazvana Potkraj.

Pod konac turske vladavine franjevci su u Orašju osnovali pučku školu.

Župna crkva u Ovčarevu građena je 1868-69. godine. Gradnja je započeta bez službenog dopuštenja turskih vlasti, ali i ono je ubrzo pribavljeno. To je jedna od nevelikog broja očuvanih franjevačkih crkava podignutih u osmanskom periodu.

U drugoj polovici sedamdesetih godina 20. stoljeća interijer crkve je umjetnički temeljito preoblikovan pod vodstvom kipara Zdenka Grgića. Nekoliko je umjetnika sudjelovalo u stvaranju sadašnjeg njezina unutarnjeg izgleda. U veljači 1977. god. u crkvi je postavljen Put križa (reljef-drvo; 100x80 cm) Z. Grgića. God. 1978. isti je umjetnik izradio oltarni mozaik Proslava svijeta (600x600 cm) na zidu u prezbiteriju, te dva reljefa u bakru: Krštenje na Jordanu i Pieta (195x185 cm). Dvoja sakristijska vrata i glavna crkvena izgrađena su po nacrtima Z. Grgića i Ivana Tune Jakića. U crkvi se nalaze još i brončane skulpture Marije Ujević (sv. Anto) i Josipa Poljana (Sv. Franjo), kip u bijelom kamenu (Gospa s djetetom) Josipa Marinovića, te 23 vitraja Slavka Šohaja. Crkva predstavlja ne samo bogatu riznicu umjetničkih djela, nego i vrlo uspjelu cjelinu u kojoj je postignut izvrstan sklad između starijeg arhitektonskog i suvremenog likovnog izraza. U vrijeme rata 1992-95. umjetnine iz crkve su iznesene i nakon rata ponovno vraćene u crkvu.

Crkva ima tri zvona od kojih su dva nabavljena 1983. god. U ovčarevskoj župi nalazi se 9 grobalja s kapelicama. U zadnjem ratu crkva je pretrpjela znatna oštećenja a devastirane su i sve kapele u župi.

U isto vrijeme kada je građena crkva podizana je i župna kuća. Godine 1935. izgrađena je nova kuća, koja je u novije vrijeme renovirana. Pored nje je god. 1975-76 podignuta vjeronaučna dvorana sa stambenim prostorijama za sestre (projekt: M. Subotić).

U župnoj kući nalazila se starija slika Sv. Ruže iz 1814. god. Više je novijih djela između kojih izdvajamo sliku Posljednja večera S. Šohaja i kip Sv. Ane autora Z. Grgića. U zadnjem ratu 1992-95. kuća je teško oštećena i opljačkana. Po povratku u župu fratri su se dali na obnovu i sanaciju oštećenih objekata

Ispred župne kuće nalazi se bista književnika Ive Andrića, koji je za prvoga svjetskog rata neko vrijeme proveo u internaciji u župnoj kući u Ovčarevu. Bistu je izradio kipar Z. Grgić.

Župa Ovčarevo imala je 1877. god. 2.677 vjernika, a 1935. god. 1600 (župa je u međuvremenu umanjena). Ona 1991. broji 4.650 vjernika (1974:4.135). U zadnjem ratu župljani su protjerani. Po zadnjoj statistici na koncu 2016. godine župa broji 1.611 vjernika u 635 obitelji.

Župu tvore sljedeća naselja: Ovčarevo, Bilići, Jankovići, Kalibunar, Kokošari, Kraljevice, Lovrići, Mikšića Brdo, Paklarevo (Babići, Barišići, Marjanovića Brdo, Valjančići), Peševići, Pilića Dočić, Prići, Radića Brdo, Šipovik, Vidoševići, Visokovići i Zagaj.

U zavjetno svetište Gospino vrelo gdje se nalazi mala kapelica iz god. 1923. hodočaste vjernici na blagdan Male Gospe (8. rujna) sa šireg travničkog područja. Ovu su pobožnost inicirali travnički isusovci. Početkom devedesetih godina započela je ovdje izgradnja zavjetne crkve koja je zbog ratnih događaja prekinuta. Ponovno je nastavljena 1998. godine crkva je 2000. godine pokrivena. Plan crkve napravio je pok. Vinko Grabovac.

Postoji također i zavjetno svetište Sv. Ane u Vidoševićima, te zavjetne kapelice Sv. Ante u Paklarevu i Sv. Luke u Kraljevicama. /bosnasrebrena.ba/

Povijesna građevina „Crkva sv. Mihovila Arkanđela“, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Svega nekoliko kilometara od središta Travnika, u selu Ovčarevo smještana je jedna od od tri danas najstarije izvorno sačuvane franjevačke crkve u Bosni. Na dan 29.09. u župi Ovčarevo, proslavlja se blagdan sv. Mihovila patrona župe, koji je po katoličkom vjerovanju zaštitnik vojske i policije.

Izvanredna oblikovnost ove crkve, posebno njeno zapadno trolisno pročelje, pripada stilskim obilježjima rane renesanse koja se mogu vidjeti kod crkava u Dalmaciji i u Veneciji – od Sv. Spasa u Dubrovniku do San Zaccaria ili San Michele in Isola.

„Od sakralnih građevina s kraja XIX stoljeća u Bosni crkva Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu se izdvaja iznimnom snagom i jednostavnošću. Jednostavnost crkve u Ovčarevu je namjerna i pokazuje svijest, volju i stil nepoznatog arhitekte. Kao plastika u prostoru i kao prostor u volumenu, crkva je superiorno proporcionirana, nadmašujući skladom mnogo složenije, višebrodne, svođene, ukrasima obilježene crkve. Sustav njezinih proporcija, usklađenost mjera njezinih otvora, rezultat su talenta i znanja, spontanog povijesnog dara. Bez obzira na to što je sv. Mihovil u Ovčarevu neorenesansna crkva – tamo gdje se nalazi crkva je renesansa.

Župnu crkvu u Ovčarevu podigao je graditelj fra Jako Baltić.

Baltić navodi da je Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu jedna od tri danas najstarije izvorno sačuvane franjevačke crkve u Bosni. Ostale dvije su stara crkva u Varešu i crkva u Docu kraj Travnika. Građena je krajem XIX stoljeća, a jedini sigurni podatak o njezinoj gradnji jeste bilješka tadašnjeg župnika fra Jake Baltića da ju je »dopremao« to jest namještao i ukrašavao, 1870. godine.

ovcarevo_2.jpg   

Može biti slika sljedećeg: nebo, priroda i stablo

 

 

 

 

 

 

 

/srednjabosna.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa