.

Rođena Travničanka Maja Nikolić drugi put dobitnica nagrade "Srđan Aleksić"

19 Rujan 2018

Novinarska nagrada Srđan Aleksić dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Ove godine su posebno nagrađivani novinari i novinarke koji se kontinuirano bave mirovnom problematikom.

Na ovogodišnji natječaj za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ pristiglo je ukupno 19 prijava novinarki i novinara i dva prijedloga nevladinih organizacija. Odlukom četveročlanog žirija, prva nagrada za profesionalno izvještavanje bit će dodijeljena Đenani Kaminić, novinarki televizije N1. Druga nagrada je pripala novinarki Maji Nikolić, s Radija Slobodna Europa, a treća novinarki Mireli Huković Hodžić s BH radija.

Prema obrazloženju žirija, novinarka N1 televizije Đenana Kaminić kontinuirano prati i izvještava o životima običnih ljudi, tragajući za pozitivnim primjerima suživota, posebno u politički podijeljenom Mostaru i Hercegovini.

Svojim prilozima Đenana, prema mišljenju žirija, nastoji udahnuti ljudskost i podsjeća ne samo da je suživot moguć, nego da ga mi već živimo. Njene priče često su povod i drugim medijima da se pozabave istom ili sličnom tematikom.

Maja Nikolić po drugi put dobiva novinarsku nagradu Srđan Aleksić uz obrazloženje žirija da su njene priče o manjinskim, marginaliziranim i ranjivim grupama društveno odgovorne, i da u kontinuitetu i samoinicijativno pronalazi ljude koji svojim postupcima dokazuju da različitosti nisu prepreka, već bogatstvo.

“Ona svoju publiku konstantno podsjeća na sve ono što nas povezuje, umjesto na ono što nas dijeli, što i jest bit mirovnog novinarstva”, ocjena je žirija.

Novinarka BH radija Mirela Huković Hodžić nagradu dobiva za, između ostalog, serijal priloga o današnjoj Srebrenici koju predstavlja kroz usta mladih ljudi koji otvoreno i emotivno govore kako savladavaju prepreke kako bi sebi sagradili bolju budućnost u gradu koji se, kako kažu Mirelni sugovornici, ubija po drugi put.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekt PRO-Budućnost, prenosi radiokameleon.ba.

Maja uspješno korača očevim stopama

Maja Nikolić rođena je u Travniku, novinarstvom se bavi od 2006. godine. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je UNICEF-ove nagrade 2013. godine,. 2015. godine osvojila je prvu nagradu "Srđan Aleksić", a iste godine i titulu "Super žena 2015.". Treba spomenuti da je Maja kčerka legendarnog travničkog novinara, pokojnog Karla Jurića.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa