.

Travničanka Maja Nikolić dobitnica novinarske nagrade za najbolje priče o procesu pristupanja BiH u EU

10 Svibanj 2024

Novinarka BHRT-a Maja Nikolić dobitnica je nagrade za najbolju novinarsku priču o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju za 2024. godinu, koju povodom obilježavanja Dana Europe organizira Direkcija za europske integracije u suradnji s Društvom novinara BiH, su Dženana Karup Druško i Maja Nikolić.

Maja Nikolić nagrađena je za TV prilog objavljen na BHT1 o temi „Što stanovnicima Posavine znači približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji?.

Nagradu je dobila i Dženana Karup-Druško za tekst „Šta članstvo u EU znači za građane: Ulazak države u EU važnije je za obične ljude nego za političke elite“, koji je objavljen na portalu Slobodna Bosna.

Svečanost dodjele nagrada održana je danas u Sarajevu, a nagrade ovogodišnjim dobitnicima uručili su direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota i predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko.

Habota je kazala da je novinarska nagrada idealna prilika da se istakne važnost uloge medija u procesu pristupanja, tim prije što je BiH sada dobila 'zeleno svjetlo' za otvaranje pregovora sa EU.

- Svjesni smo da će uloga medija sve više rasti kako budemo koračali dalje u pregovaračkom procesu. Ovo je, također, idealna prilika i da damo priznanje novinarima za njihov rad, ali isto tako i poticaj novinarima da još više istražuju kako to zapravo europske integracije utiču na svakodnevni život bh. građana - navela je Habota.

Po njenim riječima, novinarska nagrada nije jedini projekt koji Direkcija za europske integracije provodi. Postoji nekoliko projekata gdje pokušavaju da ojačaju suradnju s novinarskom zajednicom, a već petu godinu surađuju i sa Društvom novinara BiH.

Habota je istaknula da im je bila namjera podržati rad novinara, "jer da novinar jednostavnim jezikom objasni građanima kako da dođe i pristupi europskim grantovima i na koji način to utječe pristupni proces na život građana, treba puno znanja i truda".

Predsjednik Skupštine Društva novinara BiH Goran Skoko je izrazio zadovoljstvo da se veliki broj osoba prijavio na ovaj natječaj i da je stiglo dosta novinarskih radova.

- Nadam se da su nagrade otišle u prave ruke. Čestitam im na tim nagradama i kažem da im to ujedno bude i poticaj u daljnjem radu, u čemu će uvijek imati potporu Društva novinara - kazao je Skoko.

Izrazio je zadovoljstvo zbog suradnje sa Direkcijom za europske integracije, uz želju da ona bude nastavljena.

- Novinari će sigurno biti jedan važan faktor koji će pomoći Bosni i Hercegovini da uskoro uđe u EU - zaključio je Skoko.

Novinarka Maja Nikolić je kazala da je posebno sretna zato što je ova nagrada za priču o malim, običnim ljudima koji zaista, već nekako priželjkuju i žive tu Europsku uniju.

- Posebno mi je drago što je Direkcija za europske integracije prepoznala taj novinarski segment ovih priča koje posjećuju ovakve ljude koji žive u pograničnim dijelovima, a gdje kamere vrlo rijetko dolaze - navela je Nikolić.

Nadam se, dodala je ona, da ćemo što više izvještavati o reformskim procesima na jedan pozitivan način, a da ćemo što manje govoriti o određenim kočnicama.

- Nadam se da će BiH uskoro biti dio europske obitelji - zaključila je Nikolić.

Novinarka Dženana Karup Druško je kazala da europske integracije nemaju alternative.

- Tekst koji je nagrađen upravo govori o tome šta europske vrijednosti, odnosno integracije znače za građane BiH. Uopće se ne radi o tome da je to neka geopolitička igra, da je to političko svrstavanje BiH u svijetu u kome svjedočimo sve više polarizaciji, nego se radi o tome da građani BiH zaslužuju vrijednosti koje nudi EU - navela je Karup Druško.

Kaže da su to, prije svega, vladavina prava, ljudska prava i slobode.

Izbor najboljih novinarskih priča o procesu pristupanja BiH u EU organizira Direkcija za europske integracije u suradnji s Društvom novinara BiH, a povodom obilježavanja 9. svibnja - Dana Europe i Europskog tjedna u BiH.

Ovo je peti izbor po redu, a nagrada ima za cilj ukazati na važnost uloge medija u procesu europskih integracija i potaknuti novinare da istražuju kako proces pristupanja u EU utiče na svakodnevni život bh. građana, prenosi BHRT.

Maja Nikolić danas živi u Tuzli, uspješna je novinarka i dobitnica brojnih nagrada, trenutno radi kao uposlenica BHRT. Rođena je u Travniku, njezin otac, pokojni Karlo Jurić također je bio uspješni novinar koji je ostavio veliki trag u novinarstvu, posebno u rodnom Travniku. FOTO: FENA

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa