.

Europska liga: Zrinjski ostao jedini bh predstavnik, Apollon bolji od Željezničara, debakl Sarajeva

03 Kolovoz 2018

Sinoć je odigrano drugo pretkolo Europske lige gdje su nastupali bh predstavnici Željezničar, Sarajevo i Zrinjski koji je jedini uspješno završio borbu za nastavak natjecanja.

Željo se na Cipru oprostio od Europe, Papoulis koban za Plave

Nogometaši Željezničara sinoć su završili svoju europsku avanturu za ovu sezonu. Nakon poraza 2:1 na Grbavici, Željo je i sinoć poražen od Apollona rezultatom 3:1 pa su se Ciprani plasirali dalje s ukupnih 5:2.

Početak je za Plave bio kao iz noćne more. Željezničar je u prvoj minuti imao korner koji je loše izveden, a onda je Veselinović poslao katastrofalnu povratnu loptu koja je stigla do Papoulisa koji je matirao Kjosevskog za vodstvo Apollona od 1:0.

Prvih 20-ak minuta protjecalo je u apsolutnoj inicijativi domaćeg tima, a u nekim momentima se činilo kao da bi tim s Grbavice sinoć mogao doživjeti pravi potop. Ipak, Kjosevski je spašavao Želju, a i fudbaleri domaćeg tima su bili dosta dekoncentrirani u završnici. Pogodili su Ciprani i jednu prečku.

Željo nije imao mnogo šansi, ali je prvu iskoristio. Igrao se 43. minut kada je Asim Zec izbjegao ofsajd zamku i zabio za poravnanje rezultata na 1:1. Taj gol je Željezničaru dao nadu pred drugo poluvrijeme, ali se iznenađenje ipak nije dogodilo.

Apollon je do novog vodstva stigao u 57. minuti. Vranješ je skrivio jedanaesterac, a Papoulis s bijele tačke prevario Kjosevskog za 2:1. Ciprani su nakon toga stvorili još prilika, ali se Željo nekako uspijevao obraniti.

Najveća prilika koju je Željezničar imao do kraja utakmice viđena je u 78. minuti. Zec je istrčao pred golmana domaćih, pokušao ga lobovati ali je lopta otišla malo preko gola.

Konačan rezultat utakmice postavljen je u prvoj minuti saudijske nadoknade, kada je Papoulis i treći put pogodio za konačnih 3:1. Za ovog napadača je to bio prvi hat-trick u karijeri.

Europska liga, 2. pretkolo:

Apollon - Željezničar 3:1 (Papoulis 2', 57', 90' - Zec 43')

Apollon: Vale, Roberge, Yuste, Pedro, Vasilou, Sachetti, Kyriakou, Papoulis, Sardinero, Schembri, Maglica
Željezničar: Kjosevski, Pavić, Bogičević, Bakrač, Šehić, Vranješ, Šabanadžović, Veselinović, Čurjurić, Zec, Krpić

Zrinjski slavio na Malti i prošao u treće pretkolo!

Zrinjski će nastaviti svoj europski put. Plemići su sinoć u 2. pretkolu kao gosti savladali maltešku Vallettu sa 1:2 i ukupnim rezultatom od 2:3 prolaze dalje. U 3. pretkolu aktualni prvaci države igraju protiv bugarskog predstavnika Ludogoretsa iz Razgrada.

Mostarskih 1:1 davalo je nade domaćim za prolaz. Ipak, prvak BiH je pokazao da je kvalitetniji i prošao je u narednu fazu natjecanja.

Prvo poluvrijeme donosi bolju igru Zrinjskog. Imali su veći posjed lopte, ali je Valletta konstantno prijetila u nekoliko navrata. Najbolju šansu propustio je Alba, lobovao je Soldu, ali je udarac bio prejak. Zrinjski je u 31. minuti stigao do vodstva. Hrvoje Barišić je spektakularno pogodio s preko 30 metara i doveo je Plemiće u prednost od 0:1.

Ovim rezultatom se otišlo na odmor, da bi u 50. minuti bh. prvak ostao s igračem manje. Marin Galić je dobio drugi žuti karton i morao je ranije pod tuš. Krenuo je potom presing Vallette koja u 57. minuti dolazi do izjednačenja. Grešku obrane Zrinjskog koristi Borg i pogađa za 1:1. Ipak, u 66. minuti Zrinjski ponovo stiže do prednosti. Miloš Filipović ovog puta dobro pogađa za 1:2.

Do kraja još nekoliko šansi na obje strane. Ipak, rezultat se nije mijenjao i Zrinjski je slavio pobjedu u ovom duelu.

Europska liga, 2. pretkolo:

Valletta - Zrinjski 1:2 (Borg 57' / Barišić 31', Filipović 66')

Valletta: Boriello, Borg, Camilleri, Santiago, Picciollo, Saleh, Muscat, Alba, Gavrila, Fontanella
Zrinjski: Soldo, Galić, Barišić, Jakovljević, Stojkić, Pezer, Rustemović, Filipović, Perišić, Todorović, Bilbija

Pao rekord: Poraz Sarajeva najteži u povijesti bh. nogometa

Atalanta je na Koševu ponizila FK Sarajevo sa 0:8 u revanš meču 2. pretkola Europske lige.

Iako je nakon 2:2 u Reggio Emilliji prije sedam dana na Koševu vladao veliki optimizam da se može izbaciti veliki protivnik, na kraju od toga nije bilo ništa.

Sarajevo je potpuno razbijeno već na samom otvaranju meča. Krenulo je sve u petoj minuti nakon gola Palomina za 0:1, a zatim je uslijedila prava katastrofa. Papu Gomez je fantastično pogodio za 0:2 u 15. minuti, da bi Masiello samo tri minute kasnije nakon novog prekida pogodio za uvjerljivih 0:3. Nisu se gosti zaustavili na tome. U 28. minuti Papu Gomez još jednim spektakularnim golom povećava prednost na 0:4 i pravu katastrofu u najavi. Točku na prvo poluvrijeme tim iz Bergama stavio je u 39. minuti. Nakon novog kornera neoprezan je napadač domaćeg tima Mersudin Ahmetović koji pogađa vlastitu mrežu za katastrofalnih 0:5 nakon 45 minuta igre.

Samo pet minuta igre u nastavku bilo je dovoljno gostima da dođu i do šestog gola. Nakon akcije po desnoj strani golman Pavlović griješi, poklanja loptu Barrowu, a gambijski napadač pogađa za 0:6. Sarajevo je potom uspjelo da zaprijeti preko Hebibovića, ali Berisha je siguran na golu gostiju. Zato su gosti pogađali. Barrow je drugim golom u 70. minuti povećao prednost na nevjerovatnih 0:7. Konačnih 0:8 Barrow je postavio u 87. minuti hat-trickom za pravo poniženje bh. tima.

Europska liga, 2. pretkolo:

Sarajevo - Atalanta 0:8 (Palomino 5', Gomez 15', 28', Masiello 18', Ahmetović 39'ag, Barrow 51', 70', 87')

SARAJEVO: Pavlović, Pidro, Mujakić, Dupovac, Hebibović, Adukor, Rahmanović, Šišić, Velkoski, Halilović i Ahmetović.
ATALANTA: Berisha, Toloi, Palomino, Masiello, Gosens, Freuler, De Roon, Pessina, Hateboer, Barrow, Gomez.

/sportsport.ba/

 

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa