.

BiH: Danas oblačno uz kišu, pogledajte stanje u prometu

18 Rujan 2021

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom u središnjim, istočnim i zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini, prenosi Federalni hidrometeorološki zavod.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Bjelašnica 7; Ivan-sedlo, Sokolac 10; Bihać, Sarajevo 12; Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 13; Gradačac, Livno, Tuzla, Zenica 14; Banja Luka, Bijeljina, Doboj 15; Grude, Široki Brijeg, Trebinje 16; Mostar 17; Neum 19; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 3 hPa je niži od normalnog i lagano raste.

Danas će u našoj zemlji prevladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini. Poslije podne pljuskovi sa grmljavinom na području Hercegovine, zapadne i jugoistočne Bosne. Vjetar slab promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 15 do 21, na jugu od 20 do 26 °C.

BIHAMK: Stanje u prometu

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je prometovanje na većini putnih pravaca u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i prometne uvjete voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, prometuje se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog sanacijskih radova u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, tijekom dana prometuje se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok je u noćnim satima (23:00-04:30 sati) promet u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), promet se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tijekom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle prometuju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sanaciijski radovi izvode se u mjestu Donja Golubinja na dionici Zenica-Žepče, zbog čega tijekom dana dolazi do usporenog prometa.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila prometuju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen promet.

Usporeno, zbog radova, prometuje se na putnim pravcima Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do pojačanog prometa vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa