.

Ove godine ranije: Od 1. studenog obvezna zimska oprema u BiH, evo što sve morate imati

11 Listopad 2021

U razdoblju od 1. studenog ove godine do 1. travnja 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obvezno posjedovanje i korištenje zimske opreme i to bez obzira na vremenske uvjete.

Ovu informaciju potvrdili su iz BIHAMK-a.

"Posjedovanje obvezne zimske opreme bez obzira na vremenske uvjete obvezno je u razdoblju od 1. studenog ove do 1. travnja naredne godine za sva motorna vozila izuzev svih motocikala (L kategorija) i traktora (T i C kategorije)", kazali su iz BIHAMK-a.

Kada je riječ o obveznoj zimskoj opremi, za putnička vozila i ostala čija masa ne prelazi 3.500 kg i nemaju više od osam sjedišta, potrebne su zimske gume na sva četiri točka.

To su gume s oznakama MS, M+S ili M&S te znakom pahuljice, a minimalna dubina gazećeg sloja mora iznositi 4 mm. Moguće je koristiti i gume s ljetnim profilom minimalnog gazećeg sloja od 4 mm, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za stavljanje na pogonske točkove u slučaju zimskih uvjeta.

Za vozila čija masa prelazi 3.500 kg, uključujući autobuse, potrebne su već pomenute zimske gume s minimalnim gazećim slojem od 4 mm, kao i lanci za snijeg, ali i dodatni priručni alat u vidu lopate te vreće pijeska od 25 do 50 kg. I u slučaju ljetnih guma potrebno je posjedovati lance te pomenuti priručni alat.

Gume s ugrađenim ekserima u našoj zemlji nisu dozvoljene.

Podsjećamo, ranije su vozači u BiH obaveznu zimsku opremu morali imati od 15. studenog do 15. travnja.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa