.

Nakon tragedije u Srbiji iz predostrožnosti je pojačano prisustvo policije u školama u BiH

04 Svibanj 2023

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a te kantonalna ministarstva su odlučila privremeno povećati broj policajaca u osnovnim i srednjim školama nakon masakra koji se jutros dogodio u beogradskoj školi.

Kako je za Klix.ba potvrdila portparolka Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Mersiha Novalić oni su odmah poduzeli aktivnosti koje se odnose na povećano prisustvo lokalnih policajaca, koji policijski rad obavljaju u zajednici te su dobro upoznati sa društvenom strukturom.
Nakon njih, u školu su poslati i uniformisani policajci, ali na način i u mjeri da ne uznemiravaju učenike niti druge građane.

Riječ je o preventivnoj praksi, koja je uslijedila nakon masakra koji je počinio 13-godišnjak u školi u Beogradu prilikom čega je ubijeno najmanje osmero djece i domar, a još dvoje je u kritičnom stanju.Do sada se pokazalo kako ovakve i slične situacije mogu biti okidač za neke nove tragedije stoga je ova mjera predostrožnosti uobičajena mjera. Kada se uzmu u obzir nedavne i česte dojave o postavljenim bombama u našim školama, razlog je više da sigurnost đaka bude na najvišem nivou.

Policija MUP-a RS-a također obilazi škole u tom entitetu provodeći preventivne policijske kontrole, a o pojačanom nadzoru razmatraju i ostali kantoni u BiH.Podsjetimo da je ranije jutros došlo do masovne pucnjave u školi na području Vračara u Beogradu kada je 13-godišnjak realizovao svoj jednomjesečni plan s ciljem ubistva nekoliko vršnjaka. Policija je pronašla spisak imena učenika koje je planirao ubiti te skicu/plan izvršenja.

Svoju kobnu ideju je realizovao uz pomoć očevog pištolja kojeg je navodno uzeo iz sefa te je prvo upucao domara i tri djevojčice u holu škole. Zatim je otišao u prvu učionicu gdje je čas imalo njegovo odjeljenje te je pucao u nastavnicu historije i ostale đake. Zatim je otišao i u druge učionice i upucao više vršnjaka.

Dječak je uhapšen, kao i njegov otac, koji je imao dozvolu za oružje. Tužilaštvo je zvanično objavilo i da dječak neće moći krivično odgovarati jer nema 14 godina. Još uvijek nije odlučeno kako će se dalje postupati sa njim nakon istražnog dijela, ali će prema pravnom tumačenju zakona za maloljetnike, nakon psiholoških testova, ukoliko za to bude potrebe biti smješten u određenu ustanovu. Ne može biti pritvoren, no moguće je da će neko vrijeme biti izmješten na lokaciju zatvorenog tipa iz straha od osvete i drugo.

Inače, dječak je poznat kao neko primjerenog ponašanja i odličnih ocjena, sa uspjehom na različitim takmičenjima. Jedan od roditelja dječaka koji ga je poznavao rekao je da je nedavno prebačen iz jedne smjene u drugu te da mu se događalo vršnjačko nasilje. Takve informacije policija nije mogla potvrditi.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa