.

Kreševo: Otvoren je Hodočasnički dom u Deževicama

24 Ožujak 2016

U organizaciji Župe Gospe Snježne Deževice, u općini Kreševo otvoren je Hodočasnički dom u Deževicama, a bit će održan i dvodnevni međunarodni simpozij pod nazivom “Jakov Markijski i njegovo djelovanje u Bosni”. Pored velikog broja vjernika ovoj manifestaciji su prisustvovali i svećenici, među kojima i poglavar Katoličke crkve u BiH kardinal Vinko Puljić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, biskupi Ratko Perić, Marko Semren, Pavo Jurišić, dekan Katoličke bogoslovije u Sarajevu, te hrvatski politički predstavnici svih razina.

 


I izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno Lidijom Bradarom, članicom Predsjedništva HDZ BiH i predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBiH boravilo je na svečanostima otvorenja Hodočasničkog doma u Deževicama kao i Međunarodnom simpoziju o Svetom Jakovu Markijskom i njegovom djelovanju u Bosni.

U izaslanstvu su, uz ostale bili su i Katica Čerkez, Feliks Vidović, Jozo Budeš i Zoran Marković, ministri u Vladi Županije Središnja Bosna imenovani na prijedlog HDZ-a BiH na čelu s Nikolom Grubešićem, predsjednikom ŽO HDZ BiH ŽSB i ministrom zdravstva u Vladi ŽSB, Ivanom Smoljo, izaslanicom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, te Radojem Vidovićem, predsjednikom OO HDZ BiH Kreševo i načelnikom općine Kreševo, ujedno i domaćinom te jednim od organizatora spomenutih svečanosti.

Hodočasnički dom u Deževicama blagoslovio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski. Sveti fra Jakov Markijski dio svog života je proveo u Deževicama. A o njegovoj važnosti govorio je kardinal Vinko Puljić.

– Sveti Jakov u Deževicama je boravio prije dolaska Turaka. Bila su to teška vremena, a baš u takvim vremenima Bog nam šalje ljude koji su veličinom svojega duha u stanju ohrabriti one koji su u iskušenju. Cijeli je svijet zapljusnuo val ekonomske, ali i moralne krize koja vapi za velikanima poput Sv. Jakova. Upravo zato s ovog skupa, kojemu i dolikuje da bude održan u Deževicama, šaljemo jednu pozitivnu poruku, poruku nade i ohrabrenja za život, kazao je između ostalog kardinal Vinko Puljić.

Riječi zahvale svima koji su pomogli gradnju Doma uputio je don Marin Marić, deževički župnik, a okupljene je, uz ostale pozdravio i Radoje Vidović, načelnik općine Kreševo. On je izrazio uvjernje da će Hodočasnički dom biti mjesto susreta vjernika iz cijeloga svijete te temeljni kamen za obnovu života u Deževicama, tijekom rata teško stradaloj župi. S gradnjom doma započelo se 2011. godine. Zdanje podignuto u krugu crkve Gospe Snježne namijenjeno je prihvatu i smještaju hodočasnika koji tijekom godine dolaze u Deževice moleći za zagovor fra Jakova Markijskog, sveca koji je za života boravio i u Deževicama. Ova je župa s bogatom poviješću danas poznata po Vrelu Svetog Jakova koje se nalazi u spilji na kraju sela. Za vodu iz Vrela vjeruje se da je ljekovita. /dnevnik.ba/

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa