.

Ministar Domić prepolovio cijenu školskih udžbenika, no nekima se izgleda to nije svidjelo

16 Srpanj 2020

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) razmatrala je danas izvješća o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutarnju reviziju, a najviše pozornosti tijekom raspave posvećeno je nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola za školsku 2019./2020. godinu.

Ministar obrazovanja SBŽ-a Bojan Domić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi dobilo pozitivno revizorsko mišljenje s rezervom, ali je naglasio da se ne slaže s primjedbama koje se tiču nabavke udžbenika koja je, prema njegovoj ocjeni, bila najuspješnija do sada.

- Radilo se o nabavci u kojoj je do tada vladala praksa da se udžbenici nabavljaju tzv. pregovaračkim postupkom, bez objave. To je najnetransparentniji oblik nabavke, jer nema javne objave, nego se sjedne sa izdavačem i dogovara cijena. Mi smo to objavili javno, svi su se mogli prijaviti, dobili smo mnogo nižu cijenu, a cijeli postupak prošao je bez žalbe. Udžbenici su nas po učeniku koštali 65 maraka, a do sada je to iznosilo do 120 maraka. Dakle, cijenu nabavke smo prepolovili i to se nekome nije svidjelo. Tražim neka sada pokrenu postupak protiv mene, jer sam to uradio - kazao je Domić, prenosi Fena.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo kazao je novinarima kako je na sjednici tražio odgovornost ministara, koji su, kako je kazao, obvezni postupiti po preporukama revizije i otkloniti manjkavosti.

- Nažalost ima neodgovornosti unutar ministarstava pa ćemo u sljedećem izvještaju, a osobito od eksterne revizije, imati pokretanje određenih procesa protiv odgovornih osoba koja nisu provela sve ono na što im je ukazano - kazao je Lendo.

Izvješća o praćenju provođenja preporuka Odjela za unutarnju reviziju Ministarstva financija SBŽ-a odnosila su se, također, na putne troškove kod pravosudnih institucija, vozila kod svih proračunskih korisnika, te financiranje prijevoza učenika osnovnih škola.

Inače zahvaljujući navedenim uštedama i odlukama po prvi puta će svi učenici u osnovnim školama u ŽSB imati osigurane basplatne udžbenike.

 

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa