.

Najstarija vatrogasna jedinica u BiH proslavila 140 godina postojanja i rada

30 Listopad 2019

Svečanim defileom centrom Travnika na relaciji Meljanac – Aleja konzula – Bosanka ulica pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Travnik, obilježili su 140. godina vatrogastva u ovom gradu.

Ova najstarija vatrogasna jedinica u BiH, sa 30 profesionalnih vatrogasaca i velikim brojem dobrovoljnih, uspješno odgovara brojnim izazovima i zadacima kako na širem području Općine Travnik tako i na području Srednjobosanskog kantona.

U defileu vatrogasne jedinice učestvovali su TVJ Travnik, DVD Turbe, DVD Nova Bila i DVD Vitovlje i Poduzetna jedinica ŠPD Srednjobosansk šume, a sve uz peratnju članica Plesnog studij „Prijatelji djece Maya“ , Muzičkog društva Travnik i Limene glazbe „Lašva“ Nova Bila.

Nakon defilea održana je i Svečana akademija u Centru za kulturu Općine Travnik posvećena upravo 140 godina vatrogastva u Travniku

Usklopu obilježavanja ovog velikog jubileja na Svečanoj akademiji uručene su nagrade i priznanja najzaslužnijima, a ovo je bila prilika da direktor TVJ Travnik pitamo i kako su zadovoljni proteklim periodom i realizovanim interevencijama.

Naravno vatrogascima želimo što manje posla, a građanima skrenuti pažnju da ovi ljudi vrlo često svoje vlastite živote rizikuju upravo za građane i njihovu imovinu, zato je itekako važno pridržavati se uputa i upozorenja vatrogasaca u toku cijele godine.

Povodom obilježavanja 140 godina vatrogastva u Travniku, načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić u svom kabinetu primio je delegaciju iz Vatrogasne jedinice “Krapina”.

Također u povodu obilježavanja velikog jubileja u Travniku su vatrogasci upriličili i “Dan otvorenih vrata”, gdje su prezentirali kompletnu vatrogasnu opremu kojom raspolažeTeritorijalna vatrogasna jedinica Travnik.

Ovaj dan za posjetu vatrogascima iskoristili su brojni učenici Osnovnih škola predvođeni svojim nastavnicima, kao i djeca iz vrtića. Učenicima su ovom prilikom uručene nagrade za najbolje likovne i literarne radove na temu “Kad porastem bit ću vatrogasac”. Od ukupno predatih 120 likovnih radova prvo mjesto osvojila je Agnesa Gaši , učenica VII 2 OŠ Turbe, drugo mjesto Edin Zolota, učenik IV b OŠ Han Bila, treće mjesto Sara Hodžić, učenica VIII 4 OŠ Travnik i četvrto mjesto učenica Rabija Grabus , učenica IX 1 OŠ Guča Gora.

U konkurenciji literarnih radova predato je ukupno 43 literarna rada, a najuspješnija je bila učenica IX a KŠC “Petar Barbarić” Travnik Andrea Lovrić, drugo mjesto zauzeo je Ibrahim Rujanac, učenik IX 2 OŠ Turbe, treće mjesto Armin Keško, učenik VIII c OŠ Mehurić i četvrto mjesto Ilhana Sefer, učenica IV 2 OŠ Travnik. Nagrade i diplome uručili su predsjedavajuća OV Travnik, Vlatka Lovrinović i načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić. Važno je spomenuti da je Obilježavanje Manifestacije 140. godina vatrogastva u Travniku počelo 25. oktobra izložbom fotografija „Požari u Travniku“ i izložbom likovnih radova djece iz JU za predškolski odgoj i obrazovanje Obdanište Travnik na temu „Kad porastem bit ću vatrogasac“ u prostorima JU Centar za kulturu Općine Travnik.

/tntportal.ba/

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa