.

ILIJA NAKIĆ: Moramo biti ponosni na HVO, takvim zajedništvom i karakterom preživjet ćemo i današnje izazove

08 Travanj 2020

Na današnji dan prije 28 godina stvoreno je Hrvatsko vijeće obrane (HVO), legitimna vojska hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koja je zaslužna za opstanak Hrvata na svojim stoljetnim ognjištima. Također danas se obilježava i 15. obljetnica utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH koja je definiran kao hrvatska komponenta jedne od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Braniteljske udruge HVO-a Travnik danas su povodom 28. obljetnice HVO-a u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje položile vijence i zapalile svijeće kod spomen obilježja na groblju Prahulje.

Povodom obljetnice Hrvatskog vijeće obrane Travnički vjesnik razgovarao je s umirovljenim generalom HVO-a, zastupnikom u Saboru ŽSB i zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH ispred Hrvatske demokratske zajednice BiH Ilijom Nakićem.

Danas se obilježava 28. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 15. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH koja baštini tradiciju i vojno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane. Što za vas predstavlja ovaj datum kao branitelja i umirovljenog generala?

Dan HVO-a za mene kao i za sve branitelje predstavlja sve stoljetne težnje Hrvatskog naroda u BiH da ima svoju Oružanu silu koja će ga braniti i štititi od svih ugroza devedesetih godina.Ta težnja nije bila usmjerena ni protiv koga ali jest bila usmjerena da težišno obrani svoj narod. Mi smo tada bili puni ponosa, morala, spremnosti da damo i svoj život za slobodu, što su mnogi naši poginuli vitezovi i dali. Sada s ove vremenske distance s ponosom se sjećamo slavnih dana i ne smijemo ih zaboraviti, bez obzira na sva razočaranja i pokušaje omalovažavanja te borbe, poglavito od onih koji nisu bili spremni da se stave na raspolaganje svom narodu. Mnogo je istinskih heroja domovinskog rata, poginulih i živih, samozatajnih, bez samoreklame koje nažalost sustav nije prepoznao, koji žive na granici opstojnosti i nikada nisu pokleknuli. Zbog tih i takvih vrijedilo je živjeti i boriti se kako devedesetih, tako i danas u miru. Svim pripadnicima HVO bratski pozdrav kao i obiteljima poginulih i živih hrvatskih branitelja.

Možete li se kratko prisjetiti osnutka HVO-a u Travniku i važnosti travničkih brigada u obrani ne samo općine Travnik, nego cijele Središnje Bosne i Bosne i Hercegovine?

Mi smo u Travniku kao i Hrvati u cijeloj BiH već 1991. godine pristupili pripremi za obranu, a time smo stvorili pretpostavke za utemeljenje HVO-a. Poslije referenduma za samostalnost BiH 1. ožujka 1992. godine nakon par dana na sastanku političkog i vojnopolicijskog vrha Hrvata Travnika uspostavljen je Općinski stožer a za zapovjednika imenovan pokojni brig. Ivica Stojak, dok sam ja imenovan za zamjenika. Utemeljenjem HVO-a 8 .travnja 1992. godine uspostavlja se i HVO Travnik kao vojno i kao političko tijelo. Utemeljene su postrojbe kao i Vojna policija tako i sve druge podstožerne postrojbe. U samom početku agresije na općinu Travnik bili smo ključna snaga za obranu, organizirani i relativno dobro opremljeni. Oslobađanjem vojarne kao i vojnog magacina Slimena dolazi do jačanja obrambene moći postrojbi. Pripadnici HVO-a Travnik su činili veoma važan segment uz sve druge, i u organizaciji Operativne zone Središnje Bosne kao i njenih podstožernih postrojbi. Travnička brigada, a kasnije i Frankopan brigada činile su okosnicu obrane ne samo Lašvanske doline već i šire u ratu s Armijom BIH. Od bojišnice u Kiseljačkoj enklavi, Žepačkoj do Uskopaljske bojišnice. Travnički Hrvati su dali veliku žrtvu za opstojnost Središnje Bosne pa i šire. Puno toga bi moglo se reći i trebalo. Kasnije smo kroz Jastrebove zajedno sa svim bojovnicima Središnje Bosne sudjelovali na bojišnicama od Brčkog, Usore, Stoca, Kupresa, Grahova, pa do svih oslobodilačkih operacija u Sjeverozapadnoj Bosni. Trebamo biti ponosni na sve što smo učinili.

Nedavno ste izjavili da se „Hrvati Središnje Bosne samo Boga boje“, kako danas gledate na status branitelja u društvu i poziciji hrvatskog naroda u društveno-političkom poretku?

Točno, rekao sam to i duboko vjerujem u to kao i svaki Hrvat Središnje Bosne. Mi ovdje živimo stoljećima, zajedno s drugima stvarali smo mnoge vrijednosti, dali smo i jednog Nobelovca, mnoge građevine i institucije kroz povijest, ovdje su naši korijeni, naše vjere, kulture našeg postojanja. Kad govorimo o statusu branitelja moram reći da je puno toga urađeno ali ima još puno uraditi da bi branitelji dobili ono što zaslužuju. Možda se ni mi sami nismo najbolje organizirali u datim okolnostima, ipak se institucije trebaju pobrinuti i kroz još kvalitetnija rješenje zadovoljiti sve potrebe branitelja. Puno posla je iza nas ali trebamo ulagati napore da prepoznamo svakog branitelja. Ulažu se napori u suradnji s Republikom Hrvatskom, smatram da tu ima prostora i da RH treba prepoznat naš doprinos u domovinskom ratu. Iz RH moram reći nažalost dolazi puno negativnih rješenja što nije dobro. Smatram da HVO zaslužuje svoje mjesto u stvaranju hrvatske države, a time i pripadnici HVO-a.

Od vas kao umirovljenog generala HVO-a i političkog zastupnika hrvatskog naroda navikli smo na ohrabrujuće poruke, koja je vaša poruka narodu u današnjem izazovnom vremenu?

Kad me pitate o izazovima današnjeg vremena svi smo svjedoci kako je pandemija koronavirusa zaustavila cijeli svijet, dovela u pitanje funkcioniranje života, sve je skoro pa stalo. Možemo čitati na mnogim medijima sve i svašta. Pišu svi i o svemu. Svako teško vrijeme traži i teške odluke, traži odricanje, nažalost mi to ovdje najbolje znamo ali uvijek se sve može podnijeti kad imaš oslonac, kad znaš da imaš potporu. Zato je veoma važno da prije svega budemo zajedno s vjerom u Boga i ovo će proći, ja nikada ne sumnjam u ljudskost i karakter ovog naroda, sve smo preživjeli i ovo ćemo. Mi se samo Boga bojimo. Neka vam je sretna Obljetnica našeg HVO-a i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti želim sretan i blagoslovljen Uskrs.

 

Travnički vjesnik

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa