.

Danas se navršava 29 godina progona i zločina nad Hrvatima Travnika od strane Armije BiH

08 Lipanj 2022

Danas se obilježava dan progona i stradanja Hrvata Travnika.

Naime, 8. lipnja 2022. godine navršava se 29 godina od agresije Armije BiH na hrvatske prostore općine Travnik. Početkom mjeseca lipnja 1993. godine izvršeni su napadi, te su počinjeni nezapamćeni zločini nad hrvatskim stanovništvom Travnika. Tih je dana protjerano oko 19 600 Hrvata katolika s njihovih stoljetnih ognjišta, a imovina im je sustavno pljačkana i uništavana. Tada su postrojbe Armije BiH i mudžahedini na širem prostoru općine Travnik na svirep način ubile 137 hrvatskih branitelja, zatočenika i civila. U selu Maljine na Bikošama zatočeno je i strijeljano 37 hrvatskih branitelja, ranjenika i civila, a ostaci njih 19 još uvijek nisu pronađeni.

Do kraja rata, na području općine Travnik, ubijeno je ukupno 427 hrvatskih branitelja i 124 civila. Za sve ove zločine, počinjene nad Hrvatima, ni nakon 29 godina nitko nije procesuiran niti je odgovarao.

Protokol obilježavanja 8. lipnja 2022.:

    U 10,00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća, nakon čega će biti služena sveta misa kod Spomen obilježja na lokalitetu Bikoši, u selu Maljine;
    U 13,00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća, nakon čega će biti služena sveta misa kod Spomen obilježja na Ovnaku u Brajkovićima,
    U 16,00 sati – polaganje vijenaca i paljenje svijeća, nakon čega će biti služena sveta misa kod Središnjeg spomen obilježja na groblju Prahulje.

Opis fotografije nije dostupan.

 

IMPRESSUM

Udruga za humani i održivi razvoj Klik
Web portal Travnički vjesnik

Email: info@travnicki.ba
Web: www.travnicki.ba

 

 

Web & CMS podrška
nesa